Chili sin carne: ilyen az, amikor a csiliben nincs hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ellentmondásosnak tűnhet olyan húsalapú ételeket húsmentesen készíteni, amelyekből éppen a főszereplőt távolítjuk el, azonban ebben a kivételes esetben ez nem csak teljesen működőképes lépés, de minden tekintetben logikus is.
Az étel, amiben van sok hús és még rengeteg hüvelyes is, olyan tápanyagbomba, amire nem feltétlenül van minden nap szükségünk.
Máskülönben is igyekszünk csökkenteni a húsfogyasztást, de a vörös húsokét különösen, a chili con carne pedig tényleg olyasmi, ami tökéletesen megáll a lábán hús nélkül is. Sokszor szoktam azzal ellensúlyozni a hús hiányát, hogy többféle babbal, esetleg csicseriborsóval készítem egyszerre, hogy változatosabb és összetettebb legyen a fogás.
A két kihagyhatatlan összetevő
Sok hagyma és paprika, valamint rengeteg fűszer ellensúlyozza a főszereplő száműzését, sőt, ki kell emelni közülük két nagyon fontos összetevőt, amelyek nélkül nem csili a csili.
Az egyik a füstölt paprika, amit nagyon sok húsmentes ételbe teszek, mert valóban füstös íze van, amitől az egész fogás kap egy húsos jellegű csavart. A másik az étcsokoládé, ami a hagyományos csilibe is kell, de ide még inkább. Nem, nem lesz tőle bizarr módon csokoládéízű az étel, de kap egy egészen különleges mellékízt.
Chili sin carne - Csilis bab
Hozzávalók 4 adaghoz
A babhoz
- 500 gramm bab - beáztatott száraz, friss vagy fagyasztott
- 200 gramm kukorica
- 700 gramm passzírozott paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 1 darab kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 0.25 teáskanál őrölt cayenne-bors
- 1 darab friss csili
- ízlés szerint étcsokoládé
Tálaláshoz
- ízlés szerint tortillalapok
- 1 darab lime
- 1 marék friss koriander
- 100 gramm reszelt sajt
Elkészítés:
A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát felszeleteljük, a paprikát kockákra vágjuk. Kevés olajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a paprikát, pár percig együtt pároljuk őket.
Belekeverjük az alapba a fűszereket, majd pár perc pirítás után hozzáadjuk a friss, beáztatott száraz vagy fagyasztott babot, és az egészet felöntjük a paradicsommal. Sózzuk, és hagyjuk együtt rotyogni, míg meg nem puhul. Ha közben elfőné a levét, pótoljuk egy kevés vízzel.
A végén hozzáadunk néhány kocka étcsokoládét, és belekeverjük a kukoricát.
Tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal, ha van, akkor friss korianderrel, és megcsepegtetjük zöld citrommal. Tortillalapokat adunk mellé, de lehet enni főtt rizzsel vagy quinoával is.
Fotók: Ács Bori/Sóbors