A klasszikus sertéspörkölt receptje
Egy nagy adag finom sertéspörkölttel mindenkit könnyen az asztalhoz tudsz csalogatni.
Mi, magyarok szeretjük a pörköltet, a paletta igen színes és fenséges. Az egyik nagy kedvenc a csirkepaprikás, de a gombapörkölt is nagyon népszerű. A csirkét és a gombát pedig érdemes összeboronálni, remek pörkölt készíthető párosukból, de sertéshússal is tökéletesen működik a recept.
Ha csirkéből készül a gombás pörkölt, akkor lesz a legfinomabb, ha a csibe több alkatrészét teszed a fazékba, mehet bele szárny, mell és comb. A gombát is érdemes mixelni, a csiperke mellé laska is kerülhet. Mivel ez egy csípősebb pörkölt, a tüzes hangulatért a paprikakrém felel. A pörkölt erősségét félbevágott hegyes erőssel vagy chilipaprikával növelheted.
A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre, utána keverjük hozzá a pirospaprikát és a húst is forgassuk hozzá.
A húst pirítsuk fehéredésig, majd adjuk hozzá a tetszés szerint feldarabolt gombát.
A pörköltet fűszerezzük sóval, borssal és a csípős paprikakrémmel. Ha szükséges, öntsünk rá egy kevés vizet.
Amikor a hús megpuhult, akkor adjuk hozzá a tejfölt, és főzzük rottyanásig.
A pörköltet kínálhatjuk kenyérrel, tésztával, rizzsel vagy nokedlivel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu