Sült csirkecomb gombával és krumplival körítve: a munka nagy részét a sütő végzi
Egyszerűen elkészíthető a fenséges tepsis lakoma, melyben a pirosra sült csirkecomb a körettel együtt kerül ki a sütőből.
A babnak számtalan jótékony tulajdonsága van, érdemes minél gyakrabban az étrendbe iktatni. A téli időben főleg száraz formában népszerű, ínycsiklandó főzelék, leves, kence vagy épp egytálétel készülhet belőle.
A babos egytálételek közül talán a chilis a legkedveltebb, a hüvelyest azonban érdemes felfedezni más formában is, mert tényleg nagyon izgalmas alapanyag. Ebben a különleges receptben a bab és a csirkecomb a sütőben készül együtt. A laktató fogás a szalonnától, fokhagymától és a sűrített paradicsomtól lesz igazán jó ízű.
A babot egy éjszakára áztassuk vízbe, majd másnap öblítsük át, és tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Miközben a bab fő, adjuk hozzá az egyik hagymát félbevágva a fokhagymával, babérlevéllel, sóval és borssal együtt.
A combokat fűszerezzük sóval és borssal.
Egy kevés olajat hevítsünk fel egy serpenyőben, majd a combokat pirítsuk körbe oldalanként 8-10 perc alatt.
A maradék hagymát vágjuk finomra, és dinszteljük üvegesre abban a serpenyőben, amelyben a comb pirult. Ha szükséges, kevés olajat még adjunk hozzá. Miután a hagyma szépen összeesett, keverjük hozzá a sűrített paradicsomot és a leszűrt, puhára főtt babot 1-2 merőkanálnyi főzőlével együtt.
Egy hőálló edényt (jénai, tepsi) kenjünk ki zsírral, majd dobjuk rá a kolozsvári szalonnát kockázva. A szalonnára tegyük rá a babot és a combokat. Ezután fedjük le fóliával, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu