Vajpuha csirkemáj Stroganoff módra: gombás, krémes szószban fő

10
Nyomtatás
csirkemájstroganoff2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nem csak bélszínből készülhet a mennyei Stroganoff-ragu, a pénztárcabarát verzió csirkemájjal fő.

Ha szereted a csirkemájat, ne csak resztelve készítsd el, lecsósan is isteni, de Stroganoff módon is érdemes kipróbálni. A vajpuhára sült májat krémes szósz öleli körbe, igaz, tejszín helyett most tejföl és görög joghurt teszi selymessé. Ugyanúgy, ahogy a klasszikus receptben, ebből a változatból sem hiányzik a gomba, illetve brandy és mustár is ízesíti a mártást.

Természetesen másfajta májjal is működik a recept, de attól függően, mit választasz, lehet, több időre lesz szüksége az alapanyagnak. Hagymából érdemes az enyhébb, kevésbé karakteres fehér mellett dönteni, de a lilával és a vörössel sem lősz mellé. Ha pedig éppen tejföl vagy görög joghurt nincs otthon, csak az egyikből is készülhet.

Csirkemáj Stroganoff módra

csirkemájstroganoff

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olaj
  • 500 gramm csirkemáj
  • 60 gramm vaj
  • 250 gramm gomba (csiperke)
  • 1 kisebb fej fehér hagyma
  • 60 ml konyak/brandy
  • 250 ml alaplé (csirke)
  • 150 gramm tejföl
  • 100 gramm görög joghurt
  • 1 ek mustár
  • 1 marék petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A májat tisztítsuk meg. A gombát vágjuk szeletekre, a megpucolt vöröshagymát finomra.

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Tegyük bele a májakat, majd pirítsuk barnára mindkét oldalukat kb. 3 perc alatt. Az elkészült májakat tegyük félre. 

Ugyanebbe a serpenyőbe tegyünk 30 gramm vajat. Adjuk hozzá a gombát, majd 5 perc után mehet bele a hagyma és még 30 gramm vaj, sózzuk, borsozzuk. Addig dinszteljük, míg a hagyma és a gomba is teljesen puha nem lesz.

Vegyük egészen kicsire a lángot, majd öntsük a gombára és a hagymára a konyakot/brandyt. 1 perc után öntsük fel az alaplével, majd addig főzzük, míg a folyadék a felére nem redukálódik.

Amíg fő a szósz, a májakat vágjuk csíkokra. 

A szószba keverjük bele a mustárt, a joghurtot és a tejfölt, várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Adjuk hozzá a csirkemájat is, addig főzzük, míg a máj el nem készül, kb. 3-5 perc kell neki. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A kész csirkemájat főtt tésztával és petrezselyemmel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon