Szaftos csirkepörkölt gombával és tejföllel: így lesz jó sűrű a szaftja

Csirkepörkölt gombával cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szárazabb húsból is készíthetsz szaftos és isteni pörköltet. Az étel ízesítésénél légy bátor, a csípős zamat remekül áll a fogásnak.

A magyar konyha egyik legnagyobb kedvence a pörkölt, mely rengeteg változatban kipróbálható. Az ételt sertés-, marha- vagy szárnyashúsból is elkészítheted. A szárnyasból készült pörköltnél úgy tartják, akkor a legfinomabb, ha egész csirkéből készül, de csak a combjából, szárnyából vagy épp a melléből is isteni fogás dobható össze.

Az egyik gyerekkori mániámat nem sikerült kinőnöm, nem vagyok nagy pörköltrajongó, de ha mégis készítek, akkor csirkemellet használok. Ebből a részből is lehet szaftos pörköltet összedobni: olykor lecsósan és csípősen, vagy jó sok gombával dúsítva főzöm. Mivel a gombához remekül passzol a tejföl, így akár egy nagy pohárral is adhatsz hozzá, de az is bőven elég, ha a tálalásnál kerül elő.

A pörkölt fűszerezésénél légy bátor, jól áll neki, ha picit csípősebb, ezért adj hozzá egy kis chilipelyhet, de ha ennél is erőteljesebb ízekre vágysz, akkor igazi chilipaprikával add meg az étel hangulatát.

Csirkepörkölt gombával

Csirkepörkölt gombával ct

Hozzávalók 4 személyre

  • kevés olaj vagy zsír
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 darab tévépaprika
  • 1 darab hegyes erős paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 80 dkg csirkemell
  • 50 dkg gomba
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

Az olajat forrósítsuk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát, és dinszteljük üvegesre. Amikor a hagyma összeesett, adjuk hozzá a finomra vágott paprikákat és a paradicsomot, pirítsuk 3-4 percig. Ezután szórjuk rá a pirospaprikát, majd miután elkevertük, rögtön a húst is dobjuk rá.

A húst pirítsuk fehéredésig (8-12 perc), utána forgassuk hozzá a tetszés szerint feldarabolt gombát.

Az ételt fűszerezzük sóval, borssal és chilivel, majd gyakran kevergetve főzzük készre 40-45 perc alatt.

A kész pörköltet nokedlivel és tejföllel meglocsolva kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük