![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így darabold fel az egész szárnyast: mutatjuk, mi készülhet a részekből
![szdcover](https://kep.index.hu/1/0/4395/43959/439593/43959322_3354294_4ffd8cfd4d10b73219c43b17c9ae7977_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bármilyen szárnyasról is legyen szó, érdemes egészben vásárolni, sokkal gazdaságosabb, és szakszerűen feldarabolva minden részének hasznát veheted a konyhában.
A csirke, pulyka vagy a kacsa egészben vásárolva aranyat ér, hisz fenséges egyben sültek készülhetnek belőlük, ha pedig alkatrészeire szeded őket, feltankolhatod hússal a fagyasztót, így jó ideig lesz miből főznöd.
Manapság talán már nem annyira nagy divat egészben vásárolni a szárnyast, hisz sokan megrémülnek még a gondolattól is, hogy miként darabolják fel, ebből adódóan pedig nem is mernek nekiállni a bontásnak.
Bezzeg régen minden más volt, a mamák gond nélkül a kezeik közé kapták a szárnyast, néhány ügyes mozdulattal részekre szedték, aztán kiporciózták, miből mi készüljön. A farhátból leves, a mell rántva, a comb vagy a szárnya sütve vagy pörköltbe főve készült. Az egyszerű darabolási technikát érdemes elsajátítani, több ízletes fogás is készülhet a szétszedett szárnyasból.
![szdct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4395/43959/439594/43959468_bc5282006236b0de9e8afeeeaa50dd6d_wm.jpg)
Ha eddig nem merted megpróbálni, most eljött az idő, szedd össze minden bátorságod és darabold fel a vásárolt madarat.
A szárnyas bontásához feltétlen szükséged lesz egy vágódeszkára, egy éles késre, és az sem árt, ha húsvágó olló is van a konyhafiókodban.
A felszerelés és a madár nálad, indulhat is a művelet! Első lépésben döntsd el, hogy a szárnyával vagy a combjával kezded. Ha ezzel megvagy, akkor készítsd magad elé a csirkét, fektesd a hátára, majd ahol a bőr gyenge, a comb és a mell találkozásánál, vágj bele. Amikor már elvágtad annyira, hogy tudod mozgatni, fordítsd ki a combot. A szárnyával ugyanígy járj el.
![szdct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4395/43959/439594/43959440_93e6df37c62ed38212e9124390d9159e_wm.jpg)
Mindegy, hogy comb vagy szárny, mindkét részt szét tudod vágni a porcok találkozásánál, így lesz alsó- és felsőcombod.
A mellrészét húsollóval a legkönnyebb kikapni, de kést is használhatsz, amelyik jobban tetszik. Ollóval vagy késsel haladj végig a gerinc mellett, majd válaszd le a csontról, így meg is kapod a mellrészét. A gerincet sem szabad kidobni, isteni alaplé vagy mártás készülhet belőle.
![szdct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4395/43959/439595/43959560_a387a2bb2372dc362e2084ac7d508bbd_wm.jpg)
Videóban is mutatjuk, hogy zajlik a darabolás:
A szakszerű darabolásnak köszönhetően 8 részre tudod darabolni a madarat, lesz nálad 2 mell, 2 szárny, 2 alsó- és felsőcomb. Ezután már csak azt kell kitalálnod, mi finom készüljön a húsokból. Ha nincs ötleted, akkor lesd meg a linkeket, mit érdemes kipróbálni.
- Citromos-zöldfűszeres sült csirke
- Citromos pácban grillezett csirkemell
- Sajttal és spenóttal töltött csirkemell
- Tejfölös csirkepaprikás egész csirkéből
- Mézes-lime-os sült csirkecomb
- Joghurtos rántott csirkecomb
- Egészben sült fokhagymás csirke
- Mézes-chilis csirkeszárny
- Gombával és aszalt paradicsommal töltött csirkecomb
Fotók: Getty Images