Így darabold fel az egész szárnyast: mutatjuk, mi készülhet a részekből

szdcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bármilyen szárnyasról is legyen szó, érdemes egészben vásárolni, sokkal gazdaságosabb, és szakszerűen feldarabolva minden részének hasznát veheted a konyhában.

A csirke, pulyka vagy a kacsa egészben vásárolva aranyat ér, hisz fenséges egyben sültek készülhetnek belőlük, ha pedig alkatrészeire szeded őket, feltankolhatod hússal a fagyasztót, így jó ideig lesz miből főznöd.

Manapság talán már nem annyira nagy divat egészben vásárolni a szárnyast, hisz sokan megrémülnek még a gondolattól is, hogy miként darabolják fel, ebből adódóan pedig nem is mernek nekiállni a bontásnak.

Bezzeg régen minden más volt, a mamák gond nélkül a kezeik közé kapták a szárnyast, néhány ügyes mozdulattal részekre szedték, aztán kiporciózták, miből mi készüljön. A farhátból leves, a mell rántva, a comb vagy a szárnya sütve vagy pörköltbe főve készült. Az egyszerű darabolási technikát érdemes elsajátítani, több ízletes fogás is készülhet a szétszedett szárnyasból.

szdct4

Ha eddig nem merted megpróbálni, most eljött az idő, szedd össze minden bátorságod és darabold fel a vásárolt madarat.

A szárnyas bontásához feltétlen szükséged lesz egy vágódeszkára, egy éles késre, és az sem árt, ha húsvágó olló is van a konyhafiókodban.

A felszerelés és a madár nálad, indulhat is a művelet! Első lépésben döntsd el, hogy a szárnyával vagy a combjával kezded. Ha ezzel megvagy, akkor készítsd magad elé a csirkét, fektesd a hátára, majd ahol a bőr gyenge, a comb és a mell találkozásánál, vágj bele. Amikor már elvágtad annyira, hogy tudod mozgatni, fordítsd ki a combot. A szárnyával ugyanígy járj el.

szdct1

Mindegy, hogy comb vagy szárny, mindkét részt szét tudod vágni a porcok találkozásánál, így lesz alsó- és felsőcombod.

A mellrészét húsollóval a legkönnyebb kikapni, de kést is használhatsz, amelyik jobban tetszik. Ollóval vagy késsel haladj végig a gerinc mellett, majd válaszd le a csontról, így meg is kapod a mellrészét. A gerincet sem szabad kidobni, isteni alaplé vagy mártás készülhet belőle.

szdct3

Videóban is mutatjuk, hogy zajlik a darabolás:

A szakszerű darabolásnak köszönhetően 8 részre tudod darabolni a madarat, lesz nálad 2 mell, 2 szárny, 2 alsó- és felsőcomb. Ezután már csak azt kell kitalálnod, mi finom készüljön a húsokból. Ha nincs ötleted, akkor lesd meg a linkeket, mit érdemes kipróbálni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon