Tartalmas enchilada másképp: vajpuha csirke és sajtkrém kerül a tortillalapba

9
Nyomtatás
csirkes-tortilla
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Puha csirkemell és rengeteg sajt alkotja a tortillalap töltelékét, amit a fűszeres, zöld paradicsomos szósz koronáz meg, így tartalmas és izgalmas ételt tehetsz az asztalra.

Bár a hagyományos, paradicsomos enchilada is mennyei és laktató, a mexikói fogást érdemes más formában is elkészíteni, például csirkével, krémsajttal és zöld szósszal.

A salsa verde a klasszikus salsa zöld változata, amelyben a zöld paradicsom, a koriander és a jalapeño dominál. Eredetileg tomatillóból, vagyis mexikói földicseresznyéből készítik, azonban ez itthon beszerezhetetlen, és szerencsére a zöld paradicsom tökéletes helyettesítő. Ha esetleg nincs időd/lehetőséged házilag készíteni a szószt, készen is beszerezheted a salsa verdét.

A többi már gyerekjáték: csak főzd puhára a csirkemellet, keverd egybe a krémsajttal, reszelt mozzarellával, majd töltsd be kész tortillalapokba. Ha kimaxolnád az élményt, házilag is készítheted a lapokat

Csirkés-sajtkrémes tortilla

csirkes-tortilla2

Hozzávalók 8 darabhoz

Tortilla:

  • 8 db tortillalap
  • 500 g csirkemellfilé
  • 1 db zöld chilipaprika
  • 120 g krémsajt
  • 300 g reszelt sajt (mozzarella)
  • ízlés szerint só, bors

Szósz:

  • 500 g zöld paradicsom
  • 2 db jalapeño
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej fehér hagyma
  • 1 kisebb csokor koriander
  • 1 ek. lime-lé
  • 1 tk.
  • 250 ml alaplé
  • 2 ek. olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfiléket vágjuk hosszában félbe, majd annyi sós vízben vagy alaplében főzzük jó puhára, amennyi ellepi. Várjunk, míg hűl, majd szedjük szálaira/vágjuk kis darabokra.

Közben készítsük el a szószt: melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A zöld paradicsomot mossuk meg, csöpögtessük le, majd vágjuk négybe. A jalapeñót mossuk meg, vágjuk félbe, kapjuk ki a magházát. Tegyük a zöldségeket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljunk rájuk egy kevés olajat, majd toljuk a sütőbe kb. 15 percre, vagy míg teljesen átsülnek.

Közben a hagymákat pucoljuk meg, a fehéret vágjuk finomra. A koriandert aprítsuk össze.

A megsült paradicsomot és jalapeñót tegyük aprítógépbe a hagymákkal, korianderrel, lime-lével, sóval együtt. Dolgozzuk össze, míg pürés állaga nem lesz. Sózzuk, borsozzuk még ízlés szerint.

A kész salsa verdéhez adjuk hozzá az alaplevet és az olívaolajat, majd alacsony lángon főzzük kb. 10 percig. Húzzuk le a tűzről, tegyük félre hűlni.

Egy nagy tálban keverjük össze a megfőtt, szálaira szedett csirkemellet, az apróra vágott chilit, a krémsajtot, a reszelt sajt harmadát, majd sózzuk, borsozzuk.

Olajozzunk ki egy 23x33 centis tepsit, majd oszlassunk el benne egy kevés szószt. 

Tegyünk magunk elé egy tortillalapot, kanalazzunk az alsó harmadába a csirkés töltelékből. Hajtsuk be a lap jobb, majd bal oldalát, majd tekerjük fel szorosan. Járjunk el így a maradék lappal és töltelékkel.

A betöltött tortillákat tegyük a tepsibe egymás mellé, majd öntsük nyakon a maradék szósszal, a tetejét pedig szórjuk meg a maradék sajttal.

180 fokon, 30 percig süssük, vagy míg a tetején a sajt aranybarna nem lesz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon