
Könnyed nyári salsa grillhúsok mellé – Édes, lédús paradicsomból a legfinomabb
Frissítő saláta húsok mellé, vagy mártogatós nachoshoz, mindegy, mihez kínáljuk, mindenhogyan isteni finom.
Bár a hagyományos, paradicsomos enchilada is mennyei és laktató, a mexikói fogást érdemes más formában is elkészíteni, például csirkével, krémsajttal és zöld szósszal.
A salsa verde a klasszikus salsa zöld változata, amelyben a zöld paradicsom, a koriander és a jalapeño dominál. Eredetileg tomatillóból, vagyis mexikói földicseresznyéből készítik, azonban ez itthon beszerezhetetlen, és szerencsére a zöld paradicsom tökéletes helyettesítő. Ha esetleg nincs időd/lehetőséged házilag készíteni a szószt, készen is beszerezheted a salsa verdét.
A többi már gyerekjáték: csak főzd puhára a csirkemellet, keverd egybe a krémsajttal, reszelt mozzarellával, majd töltsd be kész tortillalapokba. Ha kimaxolnád az élményt, házilag is készítheted a lapokat.
A csirkemellfiléket vágjuk hosszában félbe, majd annyi sós vízben vagy alaplében főzzük jó puhára, amennyi ellepi. Várjunk, míg hűl, majd szedjük szálaira/vágjuk kis darabokra.
Közben készítsük el a szószt: melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A zöld paradicsomot mossuk meg, csöpögtessük le, majd vágjuk négybe. A jalapeñót mossuk meg, vágjuk félbe, kapjuk ki a magházát. Tegyük a zöldségeket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljunk rájuk egy kevés olajat, majd toljuk a sütőbe kb. 15 percre, vagy míg teljesen átsülnek.
Közben a hagymákat pucoljuk meg, a fehéret vágjuk finomra. A koriandert aprítsuk össze.
A megsült paradicsomot és jalapeñót tegyük aprítógépbe a hagymákkal, korianderrel, lime-lével, sóval együtt. Dolgozzuk össze, míg pürés állaga nem lesz. Sózzuk, borsozzuk még ízlés szerint.
A kész salsa verdéhez adjuk hozzá az alaplevet és az olívaolajat, majd alacsony lángon főzzük kb. 10 percig. Húzzuk le a tűzről, tegyük félre hűlni.
Egy nagy tálban keverjük össze a megfőtt, szálaira szedett csirkemellet, az apróra vágott chilit, a krémsajtot, a reszelt sajt harmadát, majd sózzuk, borsozzuk.
Olajozzunk ki egy 23x33 centis tepsit, majd oszlassunk el benne egy kevés szószt.
Tegyünk magunk elé egy tortillalapot, kanalazzunk az alsó harmadába a csirkés töltelékből. Hajtsuk be a lap jobb, majd bal oldalát, majd tekerjük fel szorosan. Járjunk el így a maradék lappal és töltelékkel.
A betöltött tortillákat tegyük a tepsibe egymás mellé, majd öntsük nyakon a maradék szósszal, a tetejét pedig szórjuk meg a maradék sajttal.
180 fokon, 30 percig süssük, vagy míg a tetején a sajt aranybarna nem lesz.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu