Vajpuha csirkemáj Stroganoff módra: gombás, krémes szószban fő
Nem csak bélszínből készülhet a mennyei Stroganoff-ragu, a pénztárcabarát verzió csirkemájjal fő.
Ha szereted a klasszikus Stroganoff-ragut, de drágállod a bélszínt, készítsd el ezt a pénztárcabarát(abb) verziót, amelybe csirkemellfilé kerül. Ezzel is tökéletesen működik a recept, ráadásul a csirke nem csak olcsóbb, gyorsabban is sül át, és nem kell félned attól, hogy száraz lesz, hiszen krémes szószba fő bele.
A szósz alapja tejföl és alaplé, de nem hiányozhat belőle a mustár sem, illetve egy kevés Worcestershire-szósszal még izgalmasabbá teheted. Gombából az is elég, ha egy fajtával dolgozol, de ha vegyesen használod, még finomabb lesz.
Ha pedig húsmentes ebédre vágynál, akkor sem kell lemondanod a Stroganoffról, vega formában is elkészítheted.
A csirkemellfilét vágjuk falatnyi darabokra. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral ízesítsük. Forgassuk a befűszerezett darabokat egy kevés lisztbe, majd tegyük egy tányérra.
Forrósítsunk 2 ek. olajat egy serpenyőben, majd adjunk hozzá annyi csirkét, amennyi kényelmesen elfér benne. Süssük őket fehéredésig, az sem baj, ha itt-ott megpirulnak. Süssük ki a maradékot is, ha szükséges, adjunk még hozzá olajat. Szedjük őket egy tányérra.
Tegyük a serpenyőbe a vajat, majd mikor elolvadt, dobjuk rá a hagymát és a gombát. 8-10 percig dinszteljük őket, míg a gombából kiengedett folyadék elpárolog, picit megpirul. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát is.
1 perc után öntsük fel az alaplével, majd adjuk hozzá a mustárt és a Worcestershire-szószt. Amikor forr, tegyük bele vissza a csirkét, főzzük 2 percig.
Végül forgassuk bele a tejfölt, melegítsük vele össze, de nem kell forrnia. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint mehet még bele mustár, majd kínálhatjuk is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu