Krémes Stroganoff-ragu csirkemellből: a nagy klasszikus pénztárcabarát verziója

csirkestroganoff
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csirke vajpuha lesz, a gomba pedig szépen megpirul, mielőtt a krémes szószba kerül, tökéletes lesz az összhatás.

Ha szereted a klasszikus Stroganoff-ragut, de drágállod a bélszínt, készítsd el ezt a pénztárcabarát(abb) verziót, amelybe csirkemellfilé kerül. Ezzel is tökéletesen működik a recept, ráadásul a csirke nem csak olcsóbb, gyorsabban is sül át, és nem kell félned attól, hogy száraz lesz, hiszen krémes szószba fő bele. 

A szósz alapja tejföl és alaplé, de nem hiányozhat belőle a mustár sem, illetve egy kevés Worcestershire-szósszal még izgalmasabbá teheted. Gombából az is elég, ha egy fajtával dolgozol, de ha vegyesen használod, még finomabb lesz. 

Ha pedig húsmentes ebédre vágynál, akkor sem kell lemondanod a Stroganoffról, vega formában is elkészítheted.

Csirkés Stroganoff-ragu

csirkestroganoff2

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 db csirkemellfilé
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 1 tk fokhagymapor
  • ízlés szerint só, bors
  • kevés liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 400 g csiperkegomba
  • 1 ek Worcestershire-szósz
  • 1 ek dijoni mustár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 320 ml alaplé
  • 250 g tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét vágjuk falatnyi darabokra. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.

A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral ízesítsük. Forgassuk a befűszerezett darabokat egy kevés lisztbe, majd tegyük egy tányérra.

Forrósítsunk 2 ek. olajat egy serpenyőben, majd adjunk hozzá annyi csirkét, amennyi kényelmesen elfér benne. Süssük őket fehéredésig, az sem baj, ha itt-ott megpirulnak. Süssük ki a maradékot is, ha szükséges, adjunk még hozzá olajat. Szedjük őket egy tányérra.

Tegyük a serpenyőbe a vajat, majd mikor elolvadt, dobjuk rá a hagymát és a gombát. 8-10 percig dinszteljük őket, míg a gombából kiengedett folyadék elpárolog, picit megpirul. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát is.

1 perc után öntsük fel az alaplével, majd adjuk hozzá a mustárt és a Worcestershire-szószt. Amikor forr, tegyük bele vissza a csirkét, főzzük 2 percig.

Végül forgassuk bele a tejfölt, melegítsük vele össze, de nem kell forrnia. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint mehet még bele mustár, majd kínálhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük