Remegős, csőben sült spárga: egyszerű, elegáns és alig van benne szénhidrát
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
A csőben sütés csodálatos formája lehet a legtöbb zöldségnek, mert szép, jól variálható, viszont nagyon-nagyon egyszerű összedobni, és annyira gazdag, hogy főételként is megállja a helyét, ha éppen nem akarunk húst enni.
Három fő komponens alkotja. Az első a tejtermék, ami lehet tejszín vagy tejföl, esetleg e kettő keveréke is. Tejszínnel édeskésebb, lágyabb, tejföllel kicsit savanykásabb lesz a végeredmény, bizonyos zöldségekhez az egyik, másokhoz a másik illik jobban.
A második alapösszetevő a tojás, itt is lehet játszani a sűrűséggel: ha tömörebb, kockázhatóbb végeredményre vágyunk, akkor több, ha lágyabb, remegősebb állag a cél, akkor pedig kevesebb tojást kell használnunk.
A harmadik, legfontosabb komponens maga a zöldség. Itt csak azt kell eldönteni, hogy elő kell-e főzni vagy nem - a spárgánál szükségesnek éreztem, de a cukkinit például nem szoktam. Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy ne főzzük meg teljesen, hiszen még a sütőben is puhulni fog. Ha pedig előfőztük, akkor hagyjuk rendesen lecsepegni, hogy ne vizesítse fel a tojásos keveréket. A kiegészítők már teljesen szabadon illeszthetőek az elemek közé, a reszelt sajt, az aszalt paradicsom vagy bármi, ami illik a főszereplőhöz.
Csőben sült spárga
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 csomag spárga
- 4 darab tojás
- 200 gramm tejföl
- 100 gramm sajt (pl. cheddar)
- ízlés szerint só
- 5 darab aszalt paradicsom
Elkészítés:
Egy tálba ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, habosra keverjük, majd beleszórjuk a reszelt sajtot is. Egy tűzálló tálba tesszük a spárgát, megszórjuk az apróra vágott aszalt paradicsommal, és nyakon öntjük a tojásos keverékkel. 20 perc alatt készre sütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors