Házi csokikrémmel töltött piskótatekercs: így nem törik meg a tészta
A piskótatekercs nem csak lekvárral finom. A selymes krémbe a karácsonyi csokik is belekerülhetnek, a narancstól pedig még csábítóbb lesz.
A piskótatekercs örök kedvenc, sokan mégis tartanak az elkészítésétől, pedig kevés odafigyeléssel és egy-két trükkel tökéletes lesz, azaz nem töredezik, könnyed és laza a tésztája. A jóféle tekercshez sütőporra sincs szükség. Érdemes viszont a fehérjéhez adni egy csipet sót vagy pár csepp citromlevet, hogy a hab stabilabb legyen.
A piskótát minél hamarabb tekerd fel, mert melegen még rugalmas, ha hűl, nagyobb eséllyel fog töredezni, repedezni. Addig tartsd felcsavarva, amíg meg nem töltöd.
A lekváros piskóta és kakaós-túrókrémes változat mellett érdemes a csokikrémes verziót is kipróbálni. A csokis krém a tejszínnek köszönhetően finom, selymes lesz.
Ha maradna a krémből, töltsd kis tálba, és akár mártogatósként kekszekhez, akár magában is kínálhatod.
Csokikrémmel töltött piskótatekercs
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához:
- 6 db tojás
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt
A csokis krémhez:
- 10 dkg étcsoki
- 2 ek kakaópor
- 10 dkg vaj
- 1 dl habtejszín
- 10 dkg porcukor
Elkészítés:
A tojásokat óvatosan válasszuk ketté, a fehérjéket verjük kemény habbá a sóval, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd kanalanként dolgozzuk hozzá a cukrot. Tegyük hozzá egyesével a tojássárgáját, végül pedig forgassuk hozzá a lisztet. Ekkor már csak fakanállal dolgozzunk. A sima masszát egyengessük sütőpapírral bélelt tepsibe. Arra ügyeljünk, hogy a tészta ne legyen túl vastag.
Előmelegített sütőben, 160 fokon süssük meg 15-20 perc alatt.
A sütőből kivéve borítsuk a piskótát nedves konyharuhára úgy, hogy a sütőpapíros rész felül legyen. Húzzuk le róla a papírt, majd a konyharuhával szorosan tekerjük fel. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, közben többször csavarjuk le-fel, hogy ne repedjen meg a tészta, és a formája is megmaradjon.
A krémhez a csokit tördeljük kis darabokra, és vízgőz felett olvasszuk meg. A gőzről levéve adjuk hozzá a kakaóport, a vajat és a tejszínt. Géppel dolgozzuk simára, majd adjuk hozzá a cukrot is, és keverjük össze.
A teljesen kihűlt piskótatekercset töltsük meg a kihűlt krémmel, és óvatosan tekerjük fel. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!