Sütőtökös márványkenyér csokival: mutatós süti kevert tésztából
Ez a kevert tésztás, sütőtökkel és kakaóval kombinált márványsüti a tökéletes őszi desszert: gyorsan készül, és rengeteg dicséretet bezsebelhetsz vele!
A banánkenyér az egyik abszolút kedvencem, ha kevert tésztás süteményről van szó. Egyszerű összedobni, nem kényes, és sokféle liszttel és alapanyaggal variálható, hiszen az alap egész nagy mozgásteret enged az alkotói kreativitásnak. Így elkészülhet nyári, málnás változatban, hagyományosan csokicsipsszel, vagy épp kakaós-csokis köntösben, ahogy ez a mostani is készül.
Mindehhez pedig nem kell sokat változtatnod az alaprecepten, mindössze a kakaót és a csokidarabokat kell hozzákeverned a tésztához, és már mehet is a sütőbe. Az elkészült süti teljesen növényi hozzávalókból készül, így vegánként és laktózérzékenyként is bátran fogyaszthatod.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát és a kakaót.
Egy másik tálban egy villával zúzzuk pépesre a banánokat, majd keverjük hozzá a növényi italt, az olajat, a vaníliakivonatot és citromlevet. Keverjük őket a száraz hozzávalókhoz, és egységesítsük a masszát. Adjuk hozzá a csokicsipszet, és forgassuk bele, majd kanalazzuk az egészet egy 22x13 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, és csak utána szeleteljük.
Ha pedig megtetszett a banánkenyér koncepciója, akkor készíts hasonlóan szaftos és tartalmas süteményt sütőtökből. A diós sütőtökkenyér receptjét itt találod.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu