Csokis-banános kuglóf kevert tésztából: cukor és tojás nélkül készül

Csokis-bananos-kuglof
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kuglóf kiváló kombinációja a megúszós, de látványos sütiknek, ebbe a változatba pedig még tojás és cukor sem kerül, így igazán egészséges desszerttel várhatod a vendégeket.

A kuglófnak szánt süteményekhez igazából bármilyen más sütőformát is használhatsz, hiszen egy klasszikus kapcsos tortaformában is ugyanolyan finomak lesznek. A kulcs azonban a látvány: a kuglófsütők szebbnél szebb formációi elegánssá és érdekesebbé teszik a desszertet. 

Ha ilyet használsz, akkor fontos, hogy megfelelően előkészítsd. Alaposan olajozd ki a forma belsejét, figyelve, hogy minden kis mélyedést befedjen a zsiradék, majd vékony rétegben szórd meg liszttel, fordítsd lefele, és a felesleget óvatosan ütögesd ki belőle. Ezekre a lépésekre azért van szükség, hogy a tészta ne ragadjon bele sütés közben, és egyben ki tudd szedni a formából.

A tojást ebben a receptben pürésített banán helyettesíti, amely remekül összetartja a tésztát, és még édesíti is. Ha pedig más tojáspótló alternatívák is érdekelnek, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk.

A finomított cukor helyett a datolya felel az édes ízekért: így nemcsak hozzáadott cukor nélkül készül a sütid, de sokkal több rostot és ásványi anyagot is bevihetsz általa. A datolyával történő cukorpótlásról ebben a cikkben írtam részletesebben.

A receptben megadott mennyiségek egy közepes, kb. 20-22 cm-es kuglófsütő formához elegendők.

Csokis-banános kuglóf

Csokis-bananos-kuglof-1

Hozzávalók 12 szelethez

Száraz hozzávalók:

  • 270 g finomliszt
  • 30 g jó minőségű holland kakaópor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet

Folyékony hozzávalók:

  • 2 db közepes érett banán
  • 10 db magozott Medjool datolya
  • 230 ml mandula-, zab- vagy más növényi ital
  • 120 ml semleges ízű növényi olaj
  • 1 ek vaníliakivonat
  • díszítéshez étcsoki, magvak
Recept idők

Elkészítés:

A datolyát áztassuk forró vízbe, és hagyjuk 15 perc alatt megpuhulni.

Készítsük elő a kuglófsütőt a bevezetőben leírtak szerint.

Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat.

Egy kisebb tálban villával zúzzuk össze a banánokat és a datolyát (egészen pürés állagúra), adjuk hozzá a vaníliakivonatot, az olajat és a növényi italt. 

Adjuk a száraz hozzávalókhoz, és egységesítsük a masszát. Elég addig kavarni, amíg a massza összeáll, és a lisztcsomók eltűnnek, ha túl sokáig csináljuk, a massza nem fog eléggé megnőni a sütőben.

Öntsük a sütőformába, óvatosan ütögessük néhányszor a pulthoz, hogy a teteje kisimuljon és a levegőbuborékok kiszabaduljanak, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt süssük készre.

Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e: ha a közepébe beleszúrjuk, és szárazon jön ki, akkor készen van. 

Olvasztott csokiöntettel, darabolt dióval vagy mandulával díszítsük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük