Csokis-banános kuglóf kevert tésztából: cukor és tojás nélkül készül

Csokis-bananos-kuglof
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kuglóf kiváló kombinációja a megúszós, de látványos sütiknek, ebbe a változatba pedig még tojás és cukor sem kerül, így igazán egészséges desszerttel várhatod a vendégeket.

A kuglófnak szánt süteményekhez igazából bármilyen más sütőformát is használhatsz, hiszen egy klasszikus kapcsos tortaformában is ugyanolyan finomak lesznek. A kulcs azonban a látvány: a kuglófsütők szebbnél szebb formációi elegánssá és érdekesebbé teszik a desszertet. 

Ha ilyet használsz, akkor fontos, hogy megfelelően előkészítsd. Alaposan olajozd ki a forma belsejét, figyelve, hogy minden kis mélyedést befedjen a zsiradék, majd vékony rétegben szórd meg liszttel, fordítsd lefele, és a felesleget óvatosan ütögesd ki belőle. Ezekre a lépésekre azért van szükség, hogy a tészta ne ragadjon bele sütés közben, és egyben ki tudd szedni a formából.

A tojást ebben a receptben pürésített banán helyettesíti, amely remekül összetartja a tésztát, és még édesíti is. Ha pedig más tojáspótló alternatívák is érdekelnek, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk.

A finomított cukor helyett a datolya felel az édes ízekért: így nemcsak hozzáadott cukor nélkül készül a sütid, de sokkal több rostot és ásványi anyagot is bevihetsz általa. A datolyával történő cukorpótlásról ebben a cikkben írtam részletesebben.

A receptben megadott mennyiségek egy közepes, kb. 20-22 cm-es kuglófsütő formához elegendők.

Csokis-banános kuglóf

Csokis-bananos-kuglof-1

Hozzávalók 12 szelethez

Száraz hozzávalók:

  • 270 g finomliszt
  • 30 g jó minőségű holland kakaópor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet

Folyékony hozzávalók:

  • 2 db közepes érett banán
  • 10 db magozott Medjool datolya
  • 230 ml mandula-, zab- vagy más növényi ital
  • 120 ml semleges ízű növényi olaj
  • 1 ek vaníliakivonat
  • díszítéshez étcsoki, magvak
Recept idők

Elkészítés:

A datolyát áztassuk forró vízbe, és hagyjuk 15 perc alatt megpuhulni.

Készítsük elő a kuglófsütőt a bevezetőben leírtak szerint.

Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat.

Egy kisebb tálban villával zúzzuk össze a banánokat és a datolyát (egészen pürés állagúra), adjuk hozzá a vaníliakivonatot, az olajat és a növényi italt. 

Adjuk a száraz hozzávalókhoz, és egységesítsük a masszát. Elég addig kavarni, amíg a massza összeáll, és a lisztcsomók eltűnnek, ha túl sokáig csináljuk, a massza nem fog eléggé megnőni a sütőben.

Öntsük a sütőformába, óvatosan ütögessük néhányszor a pulthoz, hogy a teteje kisimuljon és a levegőbuborékok kiszabaduljanak, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt süssük készre.

Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e: ha a közepébe beleszúrjuk, és szárazon jön ki, akkor készen van. 

Olvasztott csokiöntettel, darabolt dióval vagy mandulával díszítsük.

Fotók: Getty Images

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ezt is szeretjük