Pihe-puha cukkinis kenyér: joghurttól omlós a tészta
A cukkinis kenyér csodafinom harapnivaló. A massza egyszerűen készül, nagyon puha, és kedvedre játszhatsz a fűszerezésével.
Hogy mi a fenét keres a cukkini egy csokoládés sütiben? Nos egyszerű a válasz! A zöldségek egészségesek, és egyébként sem árt néha kilépni a komfortzónánkból és kipróbálni valami újat.
Ezt a receptet azért szeretem, mert a cukkini bár semleges ízű, rendkívül gazdag vízben, így kellően nedvesen és szaftosan tudja tartani az édes kenyér tésztáját, zöldséges mellékíz nélkül.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Vajazzunk ki egy 20x10 cm-es kenyérsütő formát.
A cukkinit mindenképpen mossuk meg. Ezután reszeljük le egy tálba, tegyük félre.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a kávéport.
Adjuk hozzá a csokoládéchipset is, keverjük össze, majd tegyük félre.
Egy másik, közepes tálban keverjük habosra a tojást, az olajat, a joghurtot, a kristálycukrot és a vaníliakivonatot.
Ezt a keveréket lassan és óvatosan keverve adjuk hozzá a száraz hozzávalókból álló keverékhez. Végezetül a lereszelt cukkinit is adjuk hozzá, hogy szép, sűrű tésztát kapjunk.
Az előmelegített sütőben süssük 45-55 percig, félidőben pedig fedjük le a süteményt alufóliával, hogy nehogy megégjen a teteje. A süti elkészültét tűpróbával tudjuk tesztelni.
A kész sütit vegyük ki a sütőből, tegyük a rácsra hűlni, és amíg még meleg, finoman nyomkodjunk bele néhány csokichipset a tetejébe is.
A kihűlt sütit szobahőmérsékleten 5 napig, hűtőben pedig akár 1 hétig is tárolhatjuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu