Reggeli zabkeksz házilag: vitaminbomba napindító aszalt gyümölcsökkel
Mennyei illatú és rendkívül tartalmas reggelizőkekszet készíthetsz zabpehely és néhány egyszerű alapanyag felhasználásával. Egyetlen keksszel garantáltan órákig jóllaksz!
Ha azok közé tartozol, akik inkább valami édessel kezdik a napot, válassz kicsit táplálóbb napindítókat, például ezt a zabkekszet! A zabpehelynek és a mazsolának hála rostban gazdag, így ebédig eltelít, az étcsokoládé pedig szuper agyserkentő, amire nagy szükség van korán reggel.
A recept másfajta aszalt gyümölccsel is működik, bátran keverj bele vörös áfonyát, barackot, akár magvakat is. A tésztát az alábbi receptben fahéj és vanília ízesíti, de kakaót is keverhetsz bele az extrán csokis végeredményért.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A mazsolát áztassuk forró vízbe 15 percre, majd csöpögtessük le, itassuk fel róla a nedvességet.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat, sót. Egy másik tálban keverjük habosra a vajat a kétféle cukorral, majd keverjük bele a tojást és a vaníliát is.
Fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket a vajashoz, keverjük csomómentesre a masszát. Forgassuk bele a zabpelyhet, a mazsolát és a csokichipset vagy apróra tört étcsokit is. A tészta jó sűrű lesz.
Készítsünk a masszából 16 golyót, majd lapítsuk le őket a tenyerünk segítségével. Tegyük őket az előkészített tepsire.
Toljuk őket a sütőbe 12-14 percre, vagy míg a szélük picit megpirul, majd hagyjuk picit hűlni a tepsiben.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu