Pompás ünnepi patkó csokiba mártva: napokig porhanyós marad a tészta

Csokis patkó cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csokiba mártott patkó omlós finomság, mely nagyon egyszerűen készül, kezdőknek is sikerülni fog!

Az ünnepi szezonban mindenki szereti az édes finomságokat. Ilyenkor gyakran érkeznek vendégek a házhoz, vagy épp mi megyünk család-, barátlátogatóba. Természetesen bármelyik oldalról legyen is szó (vendég, vendéglátó), a finom falatokból bőven jut. Én most a vendéglátóknak szeretnék segíteni, egy hihetetlenül egyszerű, de annál szerethetőbb édes finomság receptjét hoztam el, amelyet a teljesen kezdők is sikerrel megalkothatnak. Ha belevágsz, érdemes dupla adaggal gyártani, mivel nagyon kapós és sokáig tárolható, megőrzi porhanyós textúráját.

Így még finomabb!

A csokiba mártott patkó elkészítése hasonlít a hókiflihez. A különbség annyi, hogy a patkónál meg kell várni, hogy kihűljön a kifli, majd csokiba kell mártani. Az alapreceptet, ami lent olvasható, lehet cifrázni. A tésztába kerülő tejet kávéval, kakaóval, csokival, mézzel vagy épp rummal keverheted, így extra ízt kap a patkó. A csokiba mártott végeket pedig érdemes díszíteni: mártás után szórd meg kókuszreszelékkel, darált dióval, mandulával vagy bármi mással, amitől feltűnőbb és ízletesebb lesz a vendégváró.

Csokis patkó

Csokis patkó ct

Hozzávalók 46 darabhoz

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 20 dkg vaj
  • 0.5 dl tej
  • 100 g ét-, tej- vagy fehér csoki
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet forgassuk egybe a sóval, cukorral és a dióval. Ezután adjuk hozzá a puha vajat és a langyos tejet, közben gyúrjuk tésztává.

A begyúrt tésztát csomagoljuk fóliába, majd tegyük hűtőbe 1 órát pihenni.

A pihentetett tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd formázzuk henger alakúra. Ezután a tésztából vágjunk le kis darabokat, és formázzunk belőlük kifliket.

A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-10 perc alatt süssük készre.

A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd a kihűlt kiflik végét mártsuk bele.

Fotók: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük