Pompás ünnepi patkó csokiba mártva: napokig porhanyós marad a tészta
A csokiba mártott patkó omlós finomság, mely nagyon egyszerűen készül, kezdőknek is sikerülni fog!
Az ünnepi szezonban mindenki szereti az édes finomságokat. Ilyenkor gyakran érkeznek vendégek a házhoz, vagy épp mi megyünk család-, barátlátogatóba. Természetesen bármelyik oldalról legyen is szó (vendég, vendéglátó), a finom falatokból bőven jut. Én most a vendéglátóknak szeretnék segíteni, egy hihetetlenül egyszerű, de annál szerethetőbb édes finomság receptjét hoztam el, amelyet a teljesen kezdők is sikerrel megalkothatnak. Ha belevágsz, érdemes dupla adaggal gyártani, mivel nagyon kapós és sokáig tárolható, megőrzi porhanyós textúráját.
Így még finomabb!
A csokiba mártott patkó elkészítése hasonlít a hókiflihez. A különbség annyi, hogy a patkónál meg kell várni, hogy kihűljön a kifli, majd csokiba kell mártani. Az alapreceptet, ami lent olvasható, lehet cifrázni. A tésztába kerülő tejet kávéval, kakaóval, csokival, mézzel vagy épp rummal keverheted, így extra ízt kap a patkó. A csokiba mártott végeket pedig érdemes díszíteni: mártás után szórd meg kókuszreszelékkel, darált dióval, mandulával vagy bármi mással, amitől feltűnőbb és ízletesebb lesz a vendégváró.
Csokis patkó
Hozzávalók 46 darabhoz
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
- 20 dkg vaj
- 0.5 dl tej
- 100 g ét-, tej- vagy fehér csoki
Elkészítés:
A lisztet forgassuk egybe a sóval, cukorral és a dióval. Ezután adjuk hozzá a puha vajat és a langyos tejet, közben gyúrjuk tésztává.
A begyúrt tésztát csomagoljuk fóliába, majd tegyük hűtőbe 1 órát pihenni.
A pihentetett tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd formázzuk henger alakúra. Ezután a tésztából vágjunk le kis darabokat, és formázzunk belőlük kifliket.
A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-10 perc alatt süssük készre.
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd a kihűlt kiflik végét mártsuk bele.
-
2024-04-18 08:32:01
-
2024-03-31 11:08:01
-
2024-03-15 09:24:01
Fotók: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!