Az olaszok rántottája, a frittata maradékokból is csodát varázsol

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A frittata egy rántotta és egy lepény keresztezése. Nem rántotta, mert egybesült, szeletelhető állagú, de nem is lepény, mert csak tojás tartja össze a beletett elemeket. Éppen ezért nem is kizárólag ebédre jó, hanem a nap bármelyik szakában bevethető aszerint, épp mit teszünk bele.

Amellett, hogy egy finom dolog, mindenekfelett elképesztően praktikus találmány a frittata. Tipikus hűtőmaradékos étel, felvesz, sőt, a magasságokba emel minden kiszáradt kolbászsarkot és megfonnyadt paprikát, sajtmaradékot és megmaradt párolt zöldségköretet ugyanúgy örömmel hasznosít.

Frissen, melegen is finom, de én a legjobban langyosan vagy hidegen szeretem, ekkor jól szeletelhető és csomagolható, szállítható is, így szuper piknikre, kirándulásra, sőt, hordozható ebédnek is megállja a helyét. 

Azért ne vigyük túlzásba a maradékfelhasználást

Bár valóban minden maradékot szívesen felhasznál, azért háromnál több főízt nem jó beletenni, mert teljesen összezavarja az ízlelőbimbókat. A lenti verzió éppen cukkiniből és chorizóból készült, de a borsó-feta és a paradicsom-mozzarella kombináció is jól szokott működni.

Cukkinis-kolbászos frittata

frittata - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab cukkini
  • 100 gramm kolbász
  • 3 darab újhagyma
  • 8 darab tojás
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint friss bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

Egy olyan serpenyőt fogjunk, aminek fém a nyele, tehát majd a sütőbe is be tudjuk tenni. Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra. A tojásokat egy tányérba ütjük, sózzuk, felverjük. A serpenyőben kiolvasztjuk a kolbász zsírját, rádobjuk a felkarikázott cukkinit és hagymát, kicsit körbepirítjuk, ráöntjük a tojást, és betoljuk a sütőbe. Addig sütjük, míg egészen meg nem szilárdul. A tetejére friss bazsalikomot tépkedünk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük