Tartalmas, sós palacsinta cukkinivel és ricottával töltve – Sütőben sütve lesz igazán finom

cukkinis sajtos tekercs cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Előételnek vagy könnyed főételnek is kiváló ez a laktató, mégsem nehéz zöldséges-sajtos palacsintatekercs.

A palacsinta nem csak édesen finom, gondolj csak a kisvendéglők klasszikusára, a hortobágyi palacsintára, amelyet csirkepaprikással töltenek meg, bár van, aki darált hússal készíti. A lényeg úgyis a szaft és a tejföl a tetején. Ha már magyaros ételek, akkor miért ne ránthatnád ki a palacsintát, persze előtte töltsd meg sonkával és sajttal. Ha pedig szereted a különlegességeket, akkor készítsd el lasagne-ként, tészta helyett palacsintával rétegezd a ragut.

Az alábbi recept húsmentes, ráadásul egy igazán lédús és egészséges zöldséggel, cukkinivel készül. A palacsintát csak meg kell töltened a zöldség és a sajt keverékével, feltekerned, majd megsütnöd. Gyorsan elkészíthető és mutatós lesz így az étel, amelyet salátával tudsz kínálni.

Cukkinivel és ricottával töltött palacsinta

cukkinis sajtos tekercs recept

Hozzávalók 6 adaghoz

Palacsinta:

  • 100 gramm liszt
  • 1 csipet
  • 130 milliliter tej
  • 1 darab tojás (M-es)
  • 120 milliliter szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
  • ízlés szerint étolaj

Töltelék:

  • 250 gramm ricotta
  • 60 gramm parmezán (reszelt)
  • 1 darab cukkini
  • 120 gramm sajt (gouda vagy trappista)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors

Tetejére:

  • 50 gramm sajt (reszelt)
  • 50 gramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A palacsintatésztát keverjük ki, süssük ki a szokásos módon. Négy palacsintára lesz szükségünk, nagyjából 12 tekercs lesz belőlük.

A cukkiniből készítsünk spirált vagy szeljük vékony csíkokra, a fokhagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, tegyük rá a fokhagymát, 1 percig dinszteljük, majd adjuk hozzá a cukkinit is. Addig pároljuk közepes lángon, amíg a cukkini leve el nem párolog, ez nagyjából 5-7 perc. Tegyük félre a serpenyőt, hagyjuk kihűlni a cukkinit. 

Egy tálban keverjük össze a ricottát, a parmezánt, sózzuk, borsozzuk. A sajtot vágjuk vékony szeletekre. 

A négy palacsintát rendezzük el úgy, hogy egy négyzetet kapjunk, középen találkozzanak. Kenjük meg a palacsintanégyzetet a ricottás keverékkel, majd mehet rá a cukkini és a sajt is. A két oldalát hajtsuk be, a másik oldalánál tekerjük fel. Vágjuk 2-3 centiméter széles szeletekre. Tegyük a tekercseket egy tepsibe, kockázzuk rájuk a vajat, szórjuk meg reszelt sajttal. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Süssük 10-15 percig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük