Mézes granola magvakkal és aszalt gyümölcsökkel: rostdús napindító
Mandula helyett dióval, kesuval, pisztáciával is gazdagíthatod, nyugodtan alakítsd ízlés szerint a receptet.
Ha valami igazán tápláló reggelivel indítanád a napot, a zabpehely a legjobb választás, granola formájában kicsik, nagyok szeretni fogják. A klasszikus granola általában mézzel, magvakkal, aszalt gyümölcsökkel összeforgatva, a sütőben sütve készül, de most egy hozzáadott cukortól és olajtól mentes változatot mutatunk.
Az alábbi receptben a granola édességéről pürésített banán gondoskodik, így érdemes minél érettebb gyümölccsel dolgozni. Mellé mogyoróvaj kerül, illetve tetszés szerinti magvak, fűszerek. Ha chiamagot is keversz az alapba, még egészségesebb lesz, az apró magnak számtalan jótékony egészségügyi hatása van.
A banánt pucoljuk meg, egy villa segítségével pürésítsük. Ha a mogyoróvaj nagyon sűrű, mikróban olvasszuk picit meg. A mandulát vágjuk durvára.
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. (Légkeverésnél 130 fokra.) Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A banánt, a chiamagot és a mogyoróvajat keverjük össze egy tálban, tegyük félre 10 percre. Utána keverjük bele az összes többi hozzávalót.
Oszlassuk el a granolát a tepsin, majd toljuk a sütőbe 40 percre. Félidőnél forgassuk el a tepsit, keverjük át óvatosan a granolát.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt befőttesüvegbe tennénk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu