Sütőben sült zöldségek friss fűszernövényekkel: finomak és energetizálnak
A fűszeres páctól finom szaftosak lesznek a sütőben sült zöldségek, melyek magukban fogyasztva is kiválóak, de köretként is tálalhatod.
Hús nélkül is készíthetsz laktató, ízekben gazdag főételt, az alábbi recept erre a tökéletes példa. Az untig ismert főtt rizst különleges fűszerek teszik izgalmassá, a feltét pedig se nem sült hús, se nem húsos ragu, hanem pirult zöldségek.
A sütőben sült, színes zöldségek önmagukban is helytállnak, köretként is kínálhatod őket. A titkuk a magas hőfokon történő sütésben és az olajos forgatásban rejlik: ennek a két lépésnek köszönhetően lesznek kívülről pirultak, belül pedig krémesek.
Rizsből érdemes a hosszú szemű, illatos jázmint választani, azzal lesz a legfinomabb az étel: ezt csak főzd meg az itt leírtak szerint, majd forgasd egybe vajjal és a fűszerekkel, hogy igazán krémes és isteni legyen.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A répák végeit vágjuk le, pucoljuk meg őket, majd vágjuk keresztben és hosszában félbe, majd kb. 3 mm-es csíkokra. A papikákat mossuk meg, majd vágjuk nagyobb kockákra. A gombákat tisztítsuk meg, majd a méretüktől függően vágjuk őket négybe vagy nyolcba. A hagymákat vágjuk nagyobb, 4-5 centis darabokra. A paradicsomokat vágjuk félbe.
Tegyünk minden zöldséget egy nagy tálba. Locsoljuk rájuk az olajat, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk őket egybe.
Szórjuk szét a sütőpapírral bélelt tepsin, majd toljuk a sütőbe 35-40 percre, míg szépen megpirulnak. Közben párszor keverjük át.
Közben főzzük meg a jázminrizst a csomagoláson írtak szerint.
A kész, forró rizsbe keverjük bele a vajat és a fűszereket, forgassuk alaposan egybe. Mikor a vaj elolvadt, kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.
A rizst szedjük egy tányérra, kanalazzuk rá a zöldségeket, majd kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu