Fűszeres, currys rizs pirult zöldségekkel: krémesre sülnek a sütőben

8
Nyomtatás
currys-rizs
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha eddig a rizst unalmasnak tartottad, mindenképp próbáld ki ezt a különleges fogást, egzotikus fűszerekkel és zöldséges feltéttel mennyei lesz.

Hús nélkül is készíthetsz laktató, ízekben gazdag főételt, az alábbi recept erre a tökéletes példa. Az untig ismert főtt rizst különleges fűszerek teszik izgalmassá, a feltét pedig se nem sült hús, se nem húsos ragu, hanem pirult zöldségek.

A sütőben sült, színes zöldségek önmagukban is helytállnak, köretként is kínálhatod őket. A titkuk a magas hőfokon történő sütésben és az olajos forgatásban rejlik: ennek a két lépésnek köszönhetően lesznek kívülről pirultak, belül pedig krémesek. 

Rizsből érdemes a hosszú szemű, illatos jázmint választani, azzal lesz a legfinomabb az étel: ezt csak főzd meg az itt leírtak szerint, majd forgasd egybe vajjal és a fűszerekkel, hogy igazán krémes és isteni legyen. 

Currys rizs sült zöldségekkel

currys-rizs2

Hozzávalók 4 személyre

Sült zöldségek:

  • 2 nagyobb db répa
  • 500 g kaliforniai paprika
  • 200 g csiperkegomba
  • 6 szál zöldhagyma
  • 250 g datolyaparadicsom
  • 3 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors

Rizs:

  • 370 g jázminrizs
  • 1.5 tk füstölt paprika (vagy sima)
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1.5 tk currypor
  • 2 ek vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A répák végeit vágjuk le, pucoljuk meg őket, majd vágjuk keresztben és hosszában félbe, majd kb. 3 mm-es csíkokra. A papikákat mossuk meg, majd vágjuk nagyobb kockákra. A gombákat tisztítsuk meg, majd a méretüktől függően vágjuk őket négybe vagy nyolcba. A hagymákat vágjuk nagyobb, 4-5 centis darabokra. A paradicsomokat vágjuk félbe.

Tegyünk minden zöldséget egy nagy tálba. Locsoljuk rájuk az olajat, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk őket egybe.

Szórjuk szét a sütőpapírral bélelt tepsin, majd toljuk a sütőbe 35-40 percre, míg szépen megpirulnak. Közben párszor keverjük át.

Közben főzzük meg a jázminrizst a csomagoláson írtak szerint.

A kész, forró rizsbe keverjük bele a vajat és a fűszereket, forgassuk alaposan egybe. Mikor a vaj elolvadt, kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.

A rizst szedjük egy tányérra, kanalazzuk rá a zöldségeket, majd kínáljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon