Így süss ropogós kenyeret házilag: 5 hozzávalóból készül
A kenyérkészítés még sosem volt ilyen egyszerű: mindössze 5 hozzávalóból készítheted el ezt a ropogós csodát, és elfelejtheted a bolti változatokat.
Már sokszor eltervezted, de végül mindig letettél róla, mert túl macerásnak gondoltad? Eljött a dagasztást nem igénylő receptek ideje, amelyekkel sokkal egyszerűbben készítheted el a kedvenc reggeli pékárudat. Most egy olyan zsemlereceptet hoztam, amely ezzel a módszerrel készül, mégis olyan levegős és foszlós, mintha dagasztották volna.
A folyamat nagyon hasonlít a hagyományos eljáráshoz: a tészta összegyúrását azonban nem a dagasztás követi, hanem egy egész éjszakás pihentetés. Ez idő alatt a tészta gyönyörűen megnő, a következő reggel pedig csak annyi a dolgod, hogy kiszaggatod a darabokat, megformázod és már sütheted is. Ha pedig megtetszett a dagasztás nélküli sütés módszere, akkor próbáld ki ezt az egyszerű bagettet is.
Keverjük el az élesztőt a langyos vízben, és tegyük félre 5 percre.
Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd öntsük hozzá az élesztőt, és alaposan keverjük össze. Addig keverjük, amíg egy kissé ragacsos, ruganyos, a tál falától viszonylag könnyen leváló masszát kapunk. Takarjuk le fóliával vagy egy nedves konyharuhával, és éjszakára hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten.
Másnap helyezzük a tésztát jól belisztezett felületre, és osszuk 8-10 egyforma részre. A darabokból formázzunk gömbölyű zsemléket, és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetszés szerint szórjuk meg tökmaggal, napraforgómaggal vagy akár zabpehellyel.
Tegyük 220 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. Akkor készültek el, ha megkopogtatjuk a tetejüket, és üreges hang jön belőlük. Fogyasztás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Fontos: mivel az élesztőnek sok ideje van kifejteni a hatását, a hagyományos receptekhez képest jóval kevesebb is elég belőle.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu