Dolmades, avagy darált hússal töltött szőlőlevél: pikáns mediterrán előétel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy sarokra van tőlünk egy görög étterem, inkább gyorsétteremnek mondanám, de abból a jobbik fajta. Már messziről érződnek a finom illatok, és ebédidőben lehetetlen hosszúságú sor kígyózik előtte. Én általában este, futás után robogok be az éhhalál közelében és kapok fel egy isteni gyrost.

Sokáig nem is figyeltem a kínálatot, hiszen a gyros tűnt a legegyszerűbb választásnak. Amikor egyszer végre rendesen megnéztem az étlapot, láttam, hogy bizony jobbnál jobb igazi görög ételekből lehet választani. Ettem grillezett fetát és muszakát is.

Savanykás, hideg előétel

A pultos fiú serényen ajánlgatta a töltött szőlőlevelet, vagyis a dolmadest. Ez egy kicsit pikáns, savanykás előétel, amelyet hidegen esznek a mediterrán vidékeken, nemcsak Görögországban, hanem az egész Közel-Keleten és a Balkánon is. A görög mitológiában a szőlőlevél szimbolizálta a jólétet.  

Főzzük elő a szőlőlevelet

A szőlőlevelekbe darált hús kerül, ez lehet marha, bárány vagy akár disznó is, amelyet rizzsel és zöldfűszerekkel dúsítanak. A szőlőleveleket még most érdemes hozzá leszedni, de használhatunk konzervet is, amelyet ecetes lében szoktak eltenni. A friss leveleket mindenképpen elő kell főzni a megtöltés előtt. 

Dolmades

töltött szőlőlevél recept

Hozzávalók 5 adaghoz:

  • 10 darab szőlőlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 100 gramm rizottórizs
  • 100 gramm darált hús
  • 1 marék petrezselyem apróra vágva
  • 2 darab mentalevél
  • 0.5 darab citrom leve
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk meg a leveleket. Ha frisset használunk, főzzük elő őket 2-3 percig, hagyjuk kihűlni.

A hagymát vágjuk apróra és olívaolajon dinszteljük meg. A rizst főzzük meg. A darált húst tegyük egy tálba, adjuk hozzá a fűszereket, az olajos hagymát és a rizst, és jól keverjük össze.

Mindegyik szőlőlevelet töltsük meg vele, majd csavarjuk össze úgy, hogy a végeiket zárjuk le.

Egy lábasba öntsünk vizet és citromlevet, tegyük bele a kis tekercseket. A víz lepje el őket. Főzzük meg őket.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük