
Dolmades, avagy darált hússal töltött szőlőlevél: pikáns mediterrán előétel
Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
Egy sarokra van tőlünk egy görög étterem, inkább gyorsétteremnek mondanám, de abból a jobbik fajta. Már messziről érződnek a finom illatok, és ebédidőben lehetetlen hosszúságú sor kígyózik előtte. Én általában este, futás után robogok be az éhhalál közelében és kapok fel egy isteni gyrost.
Sokáig nem is figyeltem a kínálatot, hiszen a gyros tűnt a legegyszerűbb választásnak. Amikor egyszer végre rendesen megnéztem az étlapot, láttam, hogy bizony jobbnál jobb igazi görög ételekből lehet választani. Ettem grillezett fetát és muszakát is.
Savanykás, hideg előétel
A pultos fiú serényen ajánlgatta a töltött szőlőlevelet, vagyis a dolmadest. Ez egy kicsit pikáns, savanykás előétel, amelyet hidegen esznek a mediterrán vidékeken, nemcsak Görögországban, hanem az egész Közel-Keleten és a Balkánon is. A görög mitológiában a szőlőlevél szimbolizálta a jólétet.
Főzzük elő a szőlőlevelet
A szőlőlevelekbe darált hús kerül, ez lehet marha, bárány vagy akár disznó is, amelyet rizzsel és zöldfűszerekkel dúsítanak. A szőlőleveleket még most érdemes hozzá leszedni, de használhatunk konzervet is, amelyet ecetes lében szoktak eltenni. A friss leveleket mindenképpen elő kell főzni a megtöltés előtt.
Dolmades

Hozzávalók 5 adaghoz
- 10 darab szőlőlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 100 gramm rizottórizs
- 100 gramm darált hús
- 1 marék petrezselyem apróra vágva
- 2 darab mentalevél
- 0.5 darab citrom leve
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra és olívaolajon dinszteljük meg. A rizst főzzük meg. A darált húst tegyük egy tálba, adjuk hozzá a fűszereket, az olajos hagymát és a rizst, és jól keverjük össze.
Mindegyik szőlőlevelet töltsük meg vele, majd csavarjuk össze úgy, hogy a végeiket zárjuk le.
Egy lábasba öntsünk vizet és citromlevet, tegyük bele a kis tekercseket. A víz lepje el őket. Főzzük meg őket.
Fotó: Getty Images