Reggeli zabkeksz házilag: vitaminbomba napindító aszalt gyümölcsökkel
Mennyei illatú és rendkívül tartalmas reggelizőkekszet készíthetsz zabpehely és néhány egyszerű alapanyag felhasználásával. Egyetlen keksszel garantáltan órákig jóllaksz!
Ez a puha és szaftos keksz épp olyan, mint a közönségkedvenc banánkenyér, azonban könnyebben szállítható, praktikus kivitelben. Így akár reggelire vagy napközbeni nasiként is bárhová magaddal viheted, és kéznél lesz a gyors harapnivaló, ha megéheznél.
Az elkészítése nagyon egyszerű, hiszen a pihentetést és nyújtást igénylő vajas kekszekkel ellentétben ezt a változatot csak össze kell gyúrnod, kiszaggatnod a tésztát, és sütőpapírra pakolnod. A munka többi részét pedig a sütő végzi. A keksz vegán, így nem tartalmaz tojást és tejtermékeket sem.
Tegyük a puha vajalternatívát és a cukrot egy közepes tálba, és kézi mixerrel habosítsuk ki. Adjuk hozzá a lepürésített banánt és a vaníliakivonatot, és dolgozzuk a vajas alapba.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport, a fahéjat és a szerecsendiót, majd szilikonspatulával keverjük a folyékony hozzávalókhoz. Végül pedig adjuk hozzá a darabolt diót is.
Kanalazzunk a tésztából kb. 20 egyforma méretű gombócot egy sütőpapírral bélelt tepsire, kézzel kissé egyengessük őket korong formájúra, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt süssük őket aranybarnára.
Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a tepsin teljesen kihűlni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu