Hagyományos dödölle házilag: pirult hagymával és hűs tejföllel kínáld

dödölle2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A régi receptes füzetek igazi csodákat rejtenek, a dödölle amilyen egyszerű étel, annyira finom.

Igazi régi, már-már elfeledett étel a dödölle, pedig érdemes lenne gyakrabban készíteni, mert olcsó, laktató és isteni finom. Régen a szegények eledeleként tartották számon, ugyanis főtt krumpli és liszt alkotja, másra nincs szükség a tésztájához.

A tészta a gáztűzhelyen áll össze a pürésített főtt krumpliból, annak a főzőlevéből és a lisztből. Ezeket jó alaposan össze kell keverni, míg össze nem állnak egy gombóccá. Ez a folyamat igényel egy kis karizmot, de hidd el, megéri a fáradozást. 

A dödölle akkor lesz igazán finom, ha zsíron pirul, mi több, hagymás zsíron. Ehhez 2-3 fej hagymát piríts meg egy kevés zsiradékon, a zöldséget szedd tányérra, majd a visszamaradt zsíron süsd meg a dödöllét. Akkor az igazi, ha minden oldala aranybarna és ropogós, belül mégis nagyon krémes. Az elkészült dödöllét aztán a pirult hagymával és hideg tejföllel kínáld.

Tipp

Sokan szalonnán indítják a sütést, az abból kisült zsírban pirítják a dödöllét, így is érdemes kipróbálni.

Dödölle házilag

dödölle

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kg krumpli
  • 1 tk
  • 25 dkg liszt
  • 3 ek zsír
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • ízlés szerint tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk össze, enyhén sós vízben tegyük fel főni.

Amíg fő a krumpli, pucoljuk meg és kockázzuk össze a hagymát. A zsírt forrósítsuk fel egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát, majd dinszteljük puhára. Addig süssük, míg itt-ott megpirul, aranybarna nem lesz. Szedjük egy tányérra, de a zsírt hagyjuk a serpenyőben.

Ha megpuhult a krumpli, annyi vizet hagyjunk csak rajta, amennyi éppen ellepi, a többit öntsük le róla. Tegyük vissza a tűzre, majd krumplinyomóval pépesítsük. Kóstoljuk meg a „krumplipépet”, sózzuk ízlés szerint.

Még mindig hagyjuk a tűzön, és kezdjük el hozzákeverni a lisztet. Ha az összes lisztet sikerült elkeverni benne, összeállt gombóccá, kapcsoljuk le alatta a lángot.

A hagymás zsírt forrósítsuk fel. (Ha szükséges, adjunk még hozzá zsírt.) A krumplis masszából szaggassunk két (bezsírozott) evőkanál segítségével galuskákat a zsírba. Pirítsuk meg őket minden oldalukon. Több adagban fognak majd elférni.

A kisült dödöllét a pirított hagymával és tejföllel kínáljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük