Hamis omlett édesburgonyával: tojásmentes változatot mutatunk

Spanyol-omlett-tortilla-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a fogás a spanyol omlett egy újragondolt, vegán, de ugyanolyan finom és tartalmas változata: tojás nélkül, édesburgonyával készül.

A spanyol omlett vagy tortilla egy tradicionális spanyol fogás, azaz tapas, amely egy tartalmas, tojásból, krumpliból és sok fűszerből álló különlegesség. Vegánként sem kell lemondanod erről a tápláló ételről, hiszen úgy ízben, mint állagban megalkothatod a növényi hozzávalókból készülő változatát.

Mindehhez pedig csak néhány kihagyhatatlan hozzávalóra van szükséged, és máris indulhat a főzés. A tojást ebben az esetben csicseriborsóliszttel helyettesítheted a legjobban, hiszen a tojáshoz hasonló enyhén sárgás színű, fehérjedús és laktató ételt készíthetsz belőle – ahogy ennél a hamis tojásos muffinnál is láthatod.

A csicseri azonban nem minden. Ahhoz, hogy az íze is a tojásra emlékeztessen, elengedhetetlen az omletthez a fekete Himalája-só. A kala namaknak is nevezett só ugyanis összetételének köszönhetően áthatóan kénes ízű, amely a főtt kemény tojásra emlékeztet.

Édesburgonyás omlett

Spanyol-omlett-tortilla

Hozzávalók 8 szelethez

  • 500 g édesburgonya meghámozva, felkockázva
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 közepes vöröshagyma feldarabolva
  • 150 g csicseriborsóliszt
  • 1 tk fokhagyma-granulátum
  • 1 tk pirospaprika
  • 0.5 tk kurkuma
  • 0.5 tk
  • 1 tk fekete Himalája-só
  • 0.5 tk bors
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • 350 ml szójaital
Recept idők

Elkészítés:

Az édesburgonyát tegyük enyhén sós vízbe, és 15-20 perc alatt főzzük puhára. Szűrjük le, és tegyük félre.

A hagymát 2-3 perc alatt pirítsuk üvegesre 1 evőkanál olajon.

Egy tálban keverjük össze a csicseriborsólisztet és a fűszereket, majd fokozatosan adjuk hozzá a kókuszitalt is. Keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a lepirított hagymát és az édesburgonyát is.

A maradék olajat hevítsük fel egy tapadásmentes serpenyőben, majd öntsük bele a csicseris keveréket. Közepes hőfokon süssük 8-10 percig, vagy amíg a felszíne már nem folyékony.

Egy szilikonspatulával óvatosan válasszuk le az odaragadt széleit a serpenyőről, majd helyezzünk rá egy nagy tányért, fordítsuk meg a serpenyőt, és borítsuk a tányérba az omlettet. A tányérról aztán csúsztassuk vissza a serpenyőbe, és a másik oldalát is süssük további 5 percig, hogy szépen megpiruljon.

Vegyük ki a serpenyőből, és szeletelés előtt hagyjuk néhány percig hűlni.

Fotók: Getty Images

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ezt is szeretjük