Laktató quesadilla zöldséges töltelékkel: kész lapokból gyorsan kész
Hús nélkül is készülhet quesadilla, mégpedig tápláló édesburgonyával és feketebabbal: a mexikói fűszerezés koronázza meg.
A tortilla – a burrito mellett – a kedvenc mexikói fogásom, hiszen gyakorlatilag bármivel készülhet, és sokoldalúan ízesíthető. Ebbe a zöldséges változatba például egy édesburgonyával és feketebabbal készülő ragu kerül, amelyet olyan karakteres fűszerek ízesítenek, mint a kömény, a chili, a füstölt paprika és a koriander.
Bár a feketebab itthon nem igazán elterjedt, de ha eddig nem kóstoltad, akkor érdemes megismerkedned vele, hiszen a hüvelyesek között kiemelkedő fehérje- és rosttartalommal rendelkezik, és antioxidánsként is lenyűgöző. Leginkább konzerves változatban szerezheted be, de ha ez nem jönne össze, akkor bátran használj helyette vörösbabot.
Édesburgonyás quesadilla
Hozzávalók 6 darabhoz
- 2 ek olívaolaj
- 5 szál zöldhagyma felkarikázva
- 1 közepes db édesburgonya (kb. 250 g) meghámozva, felkockázva
- 1 tk füstölt paprika
- 1 csipet szárított chilipehely
- 1 tk őrölt kömény
- 2 marék bébispenót
- 1 db feketebabkonzerv (400 g)
- 1 kis kukoricakonzerv
- 0.5 tk só
- 1 csipet bors
- 1 ek lime-lé
- 1 csokor friss koriander apróra vágva
- 6 db tortillalap (kb. 20 cm)
- 150 g reszelt növényi sajt
Elkészítés:
Hevítsük fel az olajat egy közepes edényben, és 1 percig pirítsuk benne a zöldhagymát. Adjuk hozzá az apróra kockázott édesburgonyát, és további 1 percig pirítsuk együtt is. Adjuk hozzá a fűszereket (füstölt paprika, chili, kömény), a bébispenótot, 2-3 evőkanálnyi vizet, és fedő alatt pároljuk 7-8 percig, vagy amíg az édesburgonya megpuhul.
Keverjük hozzá a feketebabot, a kukoricát, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a lime levével, majd vegyük le a tűzről, és keverjük bele a friss koriandert is.
Töltsük meg a tortillákat: minden lap egyik oldalára tegyünk 3 evőkanálnyi tölteléket, azt „takarjuk be” reszelt sajttal, és hajtsuk rá az üres részt. Finoman nyomkodjuk meg, hogy jól összetapadjon a két oldal, majd tegyük egy felhevített serpenyőbe, és oldalanként 2-3 perc alatt süssük ropogós aranybarnára. (Ha elég nagy a serpenyő, egyszerre két quesadilla is készülhet.)
Az elkészült quesadillákat vágjuk 2-3 egyforma darabra, és azonnal fogyasszuk, amíg még nyúlós benne a sajt.
-
2024-05-01 09:36:01
-
2024-04-22 07:52:01
-
2024-04-20 10:16:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!