Laktató quesadilla zöldséges töltelékkel: kész lapokból gyorsan kész

Edesburgonyas-babos-quesadilla-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hús nélkül is készülhet quesadilla, mégpedig tápláló édesburgonyával és feketebabbal: a mexikói fűszerezés koronázza meg.

A tortilla – a burrito mellett – a kedvenc mexikói fogásom, hiszen gyakorlatilag bármivel készülhet, és sokoldalúan ízesíthető. Ebbe a zöldséges változatba például egy édesburgonyával és feketebabbal készülő ragu kerül, amelyet olyan karakteres fűszerek ízesítenek, mint a kömény, a chili, a füstölt paprika és a koriander.

Bár a feketebab itthon nem igazán elterjedt, de ha eddig nem kóstoltad, akkor érdemes megismerkedned vele, hiszen a hüvelyesek között kiemelkedő fehérje- és rosttartalommal rendelkezik, és antioxidánsként is lenyűgöző. Leginkább konzerves változatban szerezheted be, de ha ez nem jönne össze, akkor bátran használj helyette vörösbabot. 

Édesburgonyás quesadilla

Edesburgonyas-babos-quesadilla

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 2 ek olívaolaj
  • 5 szál zöldhagyma felkarikázva
  • 1 közepes db édesburgonya (kb. 250 g) meghámozva, felkockázva
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 csipet szárított chilipehely
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 marék bébispenót
  • 1 db feketebabkonzerv (400 g)
  • 1 kis kukoricakonzerv
  • 0.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 1 ek lime-lé
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
  • 6 db tortillalap (kb. 20 cm)
  • 150 g reszelt növényi sajt
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsük fel az olajat egy közepes edényben, és 1 percig pirítsuk benne a zöldhagymát. Adjuk hozzá az apróra kockázott édesburgonyát, és további 1 percig pirítsuk együtt is. Adjuk hozzá a fűszereket (füstölt paprika, chili, kömény), a bébispenótot, 2-3 evőkanálnyi vizet, és fedő alatt pároljuk 7-8 percig, vagy amíg az édesburgonya megpuhul. 

Keverjük hozzá a feketebabot, a kukoricát, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a lime levével, majd vegyük le a tűzről, és keverjük bele a friss koriandert is.

Töltsük meg a tortillákat: minden lap egyik oldalára tegyünk 3 evőkanálnyi tölteléket, azt „takarjuk be” reszelt sajttal, és hajtsuk rá az üres részt. Finoman nyomkodjuk meg, hogy jól összetapadjon a két oldal, majd tegyük egy felhevített serpenyőbe, és oldalanként 2-3 perc alatt süssük ropogós aranybarnára. (Ha elég nagy a serpenyő, egyszerre két quesadilla is készülhet.)

Az elkészült quesadillákat vágjuk 2-3 egyforma darabra, és azonnal fogyasszuk, amíg még nyúlós benne a sajt.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük