![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tápláló és színes édeskrumplipite spenóttal – Laktató reggeli, de könnyed ebéd is lehet
![édeskrumpli pite spenóttal cover](https://kep.index.hu/1/0/4217/42174/421747/42174784_3219252_d71f99238f9968ba7e44b7fef2d52e16_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A klasszikus pitetésztát most az egymásra halmozott vidám színű édeskrumpli-karikák helyettesítik ebben az alakbarát, mégis bőséges fogásban.
Lehet azon vitatkozni, hogy az édeskrumpli diétásabb-e, mint a hagyományos, de annyi biztos, hogy feldobja az egyhangúságot, nemcsak színben, hanem ízben is. Mivel édeskés, sütés közben enyhén karamellizálódik. Ha szeretnéd megismerni, akkor ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány receptet, amelyeket érdemes kipróbálni.
A kevésbé karakteres ízű, ámde nagyon egészséges spenót nagyon jól illik a batátához, ha szeretnéd megismerni, és nem csak főzeléket készíteni belőle, akkor ezekből a receptekből válogathatsz.
A piterajongóknak pedig az alábbi változatot ajánlom, ahol a tésztát karikákra vágott édeskrumpli helyettesíti, a spenót pedig párolva kerül rá, majd tejszínes szósszal kerül a sütőbe.
Édeskrumplipite spenóttal
![édeskrumpli pite spenóttal recept](https://kep.index.hu/1/0/4217/42174/421747/42174796_b792ad5266aad4e797702281b20501db_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 darab édeskrumpli (közepes)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 400 gramm bébispenót
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
- 4 darab tojás
- 100 milliliter tejszín
- 1 csipet szerecsendió
- 120 gramm sajt (reszelt)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 22 centiméter átmérőjű piteformát vajazzunk ki.
Az édeskrumplit pucoljuk meg, és vágjuk vékonyabb karikákra. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
A kivajazott piteformába fektessük le az édeskrumpli-karikákat úgy, hogy teljesen befedjék az alját. A forma szélére tegyünk egymás mellé állítva félbevágott karikákat, hogy pereme legyen a pitének. Süssük elő 15 perc alatt, hogy kicsit megpuhuljon.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, és dinszteljük meg rajta először a vöröshagymát, majd amikor már átlátszó, akkor dobjuk rá a fokhagymát, és dinszteljük további 1 percet. Vigyázzunk, meg ne égjen. Adjuk hozzá a spenótot, és dinszteljük 10 percet, amíg össze nem esik. Közben sózzuk, borsozzuk.
Egy tálban verjük fel a tojásokat, a tejszínt és a szerecsendiót. Sózzuk, borsozzuk.
Vegyük ki a pitét, és kanalazzuk rá a spenótot. Öntsük rá a tojásos keveréket, és szórjunk a tetejére sajtot.
Toljuk a sütőbe, és süssük 25 percig, amíg a teteje szépen meg nem pirul. Azonnal fogyasszuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!