Villámgyors, laktató édeskrumplis quesadilla: húsmentes finomság

édesburis tortilla cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A mexikói ételek nagy kedvenceim, egyrészt azért, mert egészen egyszerűen elkészíthetők, másrészt, mert kedvemre kiélhetem a csípős ízek iránti szeretetem.

Ha mexikói konyha, akkor nekem a chili con carne ugrik be elsőnek, ami a családban óriási kedvenc. Most nem akarok mélyen belemenni, hogy a mexikói konyha valójában mennyire mexikói és mekkora hatással volt rá Amerika (mert volt), a lényeg, hogy nagyon gyorsan népszerű lett, és ma már itthon is sok helyen ehetünk finomakat. 

Mi az a quesadilla?

Az egyik egyszerű ételük a Mexikó melegszendvicsének is nevezett quesadilla, amelyhez két tortillalapot használnak fel. Ebbe kerül a töltelék, ami általában hús, sajt és valamilyen szósz. Ezt megsütik, és az olvadt sajt szépen összeragasztja a lapot, egyben tartja a tölteléket. Utána négy részre vágják a kívül ropogós, belül krémes szendvicset. 

Ez a recept most húsmentes, viszont a nagy kedvenc, édeskrumpli kerül bele, amitől laktató és pikáns ízt kap. Bab sem hiányozhat belőle, már csak a fehérjepótlás miatt sem. Néhány szabályt érdemes betartani, hogy a quesadillánk tökéletes legyen. 

Ne töltsük túl a tortillát. Kanál segítségével inkább kevesebb tölteléket tegyünk bele, mert így biztosan benne marad és nem szakad ki a lepényünk. Ha serpenyőben sütjük, és a tortilla tésztája már tartalmaz olajat, akkor a serpenyőbe már ne tegyünk plusz zsiradékot. 

Édeskrumplis quesadilla

édesburis tortilla recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 darab édeskrumpli
  • 0.5 teáskanál oregánó (őrölt)
  • 1 teáskanál chilipor
  • 2 teáskanál őrölt kömény
  • 1 csipet őrölt cayenne-bors
  • 0.5 teáskanál
  • 1 kávéskanál bors
  • 100 gramm konzerv, főtt vörösbab
  • 1 zacskó tortillalap
  • 200 gramm cheddar sajt (reszelt)
  • 1 fej hagyma
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük egy serpenyőbe a kókuszolaj egy részét, és közepes lángon melegítsük fel. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, dinszteljük meg. Adjuk hozzá a kis kockákra vágott édesburgonyát, az oregánót, a chiliport, a cayenne-borsot, a köményt, sózzuk, borsozzuk. Tegyük hozzá a babot is, majd jól keverjük meg, fedjük le és hagyjuk tíz percig főni. Ezután vegyük le a tűzről, és tegyük félre. 

Egy másik serpenyőbe tegyük bele a maradék kókuszzsírt, melegítsük fel, és tegyünk rá egy tortillalapot. Tegyünk rá az édesburgonyás keverékből, majd szórjunk rá reszelt sajtot, várjuk meg, amíg kicsit megolvad a sajt, és tegyük rá a másik lapot. Addig süssük, amíg az alsó lap aranybarna nem lesz.

Ismételjük meg a műveletet az összes tortillával. 

Ha készen van, vágjuk négybe a tortillákat. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük