Fehérjedús zabkása minden jóval: ezzel tényleg délig tart a lendület
A zabkása egy univerzális reggeliopció, variációinak száma pedig végtelen. Ahhoz, hogy még finomabb és tartalmasabb energiaforrás legyen, elhoztuk a tökéletes receptet!
Én azt vallom, hogy egy minden jóval megpakolt, fehérjedús zabkásánál kevés jobb reggeli létezik. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor nem opció a főzés, például utazások során, a nyári hőségben, vagy épp a hétköznapi rohanásban. Ilyenkor jönnek jól az egyéjszakás zabkásaváltozatok.
Ez gyakorlatilag annyi munkát igényel, hogy a zabba keversz minden hozzávalót, amit egyébként a főtt verzióhoz is használnál, épp csak hőkezelés helyett egy zárható tetejű edénybe vagy csatos üvegbe kanalazod, és egy éjszakát a hűtőben pihenteted. Ezalatt a zabpehely megpuhul, és az ízek összeérnek. Reggel csak annyi lesz a dolgod, hogy megedd, de akár magaddal is viheted, így a nap folyamán mindig kéznél lesz a tápláló harapnivaló.
Én azért kedvelem ezt a módszert, mert rengeteg ízesítéssel jól működik: jól állnak neki a friss gyümölcsök, a magvajak, a kakaó, de reszelt répával és pár csipet fahéjjal is próbáltam, az is isteni volt. Bármilyen kiegészítőket is választasz, mindig a nagy szemű zabpehelyhez ragaszkodj. Az apró szemű ugyanis nagyon hamar elázik, és szottyadt lesz a belőle készült kása.
Két közepes (kb. 400 ml), tiszta befőttesüveg között osszuk szét a zabpelyhet, a chiamagot és a sót, és keverjük össze őket.
Adjuk hozzájuk a növényi italt és a mézet, és alaposan keverjük el a száraz hozzávalókkal. A zab tetejére kanalazzunk 1-1 evőkanál mogyoróvajat, majd zárjuk le az üvegeket, és tegyük hűtőbe egy éjszakára.
A banánt közvetlenül fogyasztás előtt karikázzuk a zabkására, ugyanis nagyon hamar oxidálódik, és megbarnul egy egész éjszaka folyamán.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu