Kiadós, egylábasos, nagyon sajtos tészta – Gyors és nincs utána mosogatnivaló
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Szeretek főzni, olykor hosszan szöszmötölni macerásabb fogásokkal, de nincs minden nap időm, sem kedvem órákon át a konyhában ácsorogni.
Amikor nincs kedvem főzni, akkor szoktam trükkös megoldásokhoz folyamodni, így mindenki jól jár, lesz étel az asztalon, nem kell készételt választania a családnak, az ízletes fogás gond nélkül elkészül, ráadásul még a mosogatnivalót is megúszom. Az ilyen napokon imádom az egylábasos tésztákat, fogok egy jó nagy edényt, minden belekerül, voilá, aztán már tálalhatok is.
Az amerikaiak kedvenc sajtos tésztája és az olasz konyha minimalista tésztái nálunk is nagyon népszerűek, szeretjük, ha izgalmas ízek találkoznak és szaftos lesz a végeredmény.
Ebben a receptben darált hússal dolgozunk, mindenki válasszon olyan fajta húst, amilyet szeretne. Ha éppen nincs kéznél alaplé, akkor vízzel és házi ételízesítő kockával pótoljuk. Az egylábasos tészta jellegzetes ízét a Worcester-szósz adja meg, amit a leggyakrabban húsok pácolásához szoktunk használni, egy keveset érdemes az ételhez adni belőle, nagyon izgalmas lesz tőle.
Egylábasos sajtos tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 450 gramm darált hús (csirke, marha, sertés)
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál Worcestershire-szósz
- 2 evőkanál ketchup
- 900 milliliter alaplé (zöldség vagy hús)
- 400 gramm tészta
- 300 gramm cheddar sajt
- 120 milliliter tej
- kevés olaj
Elkészítés:
Tegyünk egy nagyobb lábast a tűzhelyre, mehet bele kevés olaj, majd közepes lángon melegítsük, amikor átmelegedett, adjuk hozzá a darált húst. Következhet a finomra vágott hagyma, zúzott fokhagyma, só, bors, Worcestershire-szósz, ketchup, alaposan keverjük el a fazék tartalmát, majd főzzük a húst addig, amíg ki nem fehéredik.
Ekkor öntsük fel az alaplével, forraljuk össze, majd adjuk hozzá a tésztát. A tészta fedő alatt körülbelül 15-20 perc alatt elkészül. Ha kész, szórjuk meg sajttal, öntsük rá a tejet, majd alapos keverés után tálalhatjuk is a tartalmas tésztát. Szervírozásnál finomra vágott petrezselyem vagy újhagyma, esetleg sajt kerülhet rá.
Fotó: Getty Images