Pofonegyszerű kukoricakenyér: alig valamiből készül

11
Nyomtatás
balkani-kukoricakenyer
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kukoricakenyér egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízletes, enyhén édeskés kenyér, ami másnap az igazi.

A balkán kukoricakenyeret más néven kukuruza vagy prohaként is ismerik. Ez egy édeskés ízű házi kenyér, ami Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában örvend nagy népszerűségnek.

Tökéletes pörkölttunkoláshoz, de tejbe áztatva is szuper majszolnivaló. Különlegessége, hogy ízei igazán csak másnapra érnek össze, és kicsit masszívabb a hagyományosnak mondott kukoricakenyereknél.

Egyszerű kukoricakenyér

balkani-kukoricakenyer

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 g kukoricaliszt
  • 1 db tojás
  • 2.5 ek. cukor
  • 1 csipet
  • 4 ek. olívaolaj
  • 400 ml forró víz
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 250 fokra. 

Egy nagy tálban keverjük össze a kukoricalisztet, a tojást, a cukrot, a sót és az olajat.

Egy spatulával vagy lapos fejű fakanállal alaposan keverjük össze.

A keverék közepén ezután készítsünk mélyedést, és kezdjük el fokozatosan hozzáadni a forró vizet.

Ha már az összes vizet hozzáadtuk, kezdjük el dagasztani a tésztát. Ezt kézzel és géppel is végezhetjük.

Kb. 10 percig dagasszuk, majd formáljunk belőle egy akkora cipót, hogy az enyhén meglapogatva beleférjen egy kb. 20-22 cm-es sütőformába. 

A sütőformát olajozzuk ki, majd tegyük bele a tésztagolyót és óvatosan lapogassuk ki úgy, hogy mindenhol egyforma vastag legyen, de érje el a sütőforma szélét.

A formát tegyük az előmelegített sütőbe és süssük készre kb. 30 perc alatt, vagy amíg a fogpiszkálópróba alkalmával már nem ragad rá a tészta.

A formát 20 perc sütés után érdemes 180 fokkal elfordítani, majd alufóliával letakarni, hogy egyenletesen süljön és ne égjen meg.

A kész kenyeret vegyük ki a sütőből és tegyük rá egy vízzel átöblített, majd kifacsart, tiszta konyharuhára hűlni.

Miután kb. 20 percet hűlt a kenyér, már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon