
Krémes epres-banános smoothie: chia maggal és sok vitaminnal
Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül

Ellenállhatatlan Hasselback-krumpli: belesül a kolbász szaftja

Vajpuha, fűszeres csirkemáj ázsiai módra: a szójaszósz a lelke

Pihe-puha édesburgonyás kenyér: garantáltan megédesíti a reggeledet
Ezt a smoothie-t a reggeli kategóriájába is sorolhatnánk, sűrű, joghurtos alap és sok finom gyümölcs alkotja, ráadásul, ha a tetejére morzsolunk egy kis kekszet vagy granolát, tökéletes napindító lehet belőle.
Amellett, hogy egy igen finom smoothie-ról van szó, nem elhanyagolható szempont az sem, hogy milyen egészséges. Az eper és a banán mellett a chia mag ad hozzá egy extra vitaminlöketet.
Szuperélelmiszerek
A chia magot szuperélelmiszerként tartják számon, nem véletlenül: magas a rost-, fehérje- és kalciumtartalma, antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban gazdag. Antioxidánstartalma magasabb még az áfonyáénál is. Szerencsére nagyon enyhe az íze, egyáltalán nem tolakodó, így szuperül lehet vele joghurtokat, smoothie-kat, reggeliket ízesíteni.
A banán és az eper vitamintartalma már csak ráadás. A banánban található A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is, ráadásul tele van kalciummal, káliummal és magnéziummal. Az epret az egyik legegészségesebb gyümölcsnek tartják, nemcsak extra magas C-vitamin tartalma miatt, hanem mert szívbarát is, illetve karban tartja az agyat is.
Epres-banános smoothie

Hozzávalók 1 adaghoz
- 1 bögre natúr joghurt (görög)
- 0.5 bögre tej
- 1.5 bögre eper (friss vagy fagyasztott)
- 1 darab banán
- 1 evőkanál chia mag
- 1 teáskanál méz
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, mérjük ki a hozzávalókat. Tegyünk minden alapanyagot egy turmixgépbe, alaposan dolgozzuk össze őket, míg egynemű ital nem lesz belőlük. Ízlés szerint édesítsük mézzel.
Fotó: Getty Images