
Epret a gazpachóba? Miért ne! Különleges tavaszi változat
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Sajtos, brokkolis egytál sütőben sütve: a tejszíntől krémes

Krémes, házi eperfagyi gép nélkül: álomfinom desszert egyszerűen

Zöldségekkel töltött, omlós csirkemell: így nem szárad ki a hús

Pihe-puha bögrés kakaós süti: igazi filléres finomság

A legfinomabb gyros nyomában: a körút street foodjait csekkoltuk
Mindjárt itt a nyár, a forróság. A szezon egyik nagy kedvence a hűsítő, krémes, spanyol zöldségleves, a gazpacho. Bár tipikusan egy nyári ételről van szó, egy kis csavarral könnyedén tavaszias fogás kreálható belőle. Úgyhogy elő a turmixgépeket: Gazpacho con fresas, azaz epres gazpacho. Íme.
Meglepőnek tűnhet ez a párosítás. De szavamra mondom, a sós-ecetes zöldséges íz remekül kiegészül a harsány, édes eperrel. Nincs miért tartani tőle.
Gyorsan megvan
Ráadásul könnyen és gyorsan elkészíthető, ami nagy előny, mondjuk egy fárasztó, szombati piacozás után, mikor jól bevásároltunk és tele a kamra gyönyörű, friss áruval, még sincs kedve az embernek az órákon át tartó főzőcskézéshez, hosszan tartó konyházáshoz.
Ilyenkor a legjobb választás egy jó kis krémleves. A gazpachót még főzi sem kell. Csak egy kis előkészítés szükségeltetik hozzá: zöldségmosás és -darabolás, a többit pedig a turmix elvégzi. Érdemes nagyobb adagot készíteni belőle és jól behűteni.
Laktató leves
A gazpacho egy finom és tartalmas leves. A friss zöldségek - és adott esetben gyümölcs - mellett kenyér is kerül bele, úgyhogy nem kell attól tartani, hogy egy fél órán belül éhesek leszünk utána.
Gazpacho eperrel

Hozzávalók 4 adaghoz
- 800 gramm paradicsom
- 400 gramm eper
- 1 fej lila hagyma
- 1 darab kígyóuborka
- 1 gerezd fokhagyma
- 120 milliliter olívaolaj
- 80 milliliter víz
- 50 gramm kenyér
- 1 csipet só és bors
- 1 teáskanál balzsamecet
Elkészítés:
A zöldségeket és a gyümölcsöt nagyobb darabokra vágjuk. A kenyeret összecsipkedjük, és az előkészített zöldségekhez adjuk.
Sóval, olívaolajjal, egy kevés balzsamecettel és hideg vízzel pürésítjük. Hidegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images