Epres gombóc krumplis tésztából: ezekkel az arányokkal jól sikerül

2
Nyomtatás
epres-gomboc-receptje
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az epres gombóc a klasszikus szilvás tavaszias, könnyed változata. A tészta ráadásul ugyanaz, így nem lesz ismeretlen a recept.

A tavasz és a kora nyári időszak nagy kedvencei a különféle epres édességek. A népszerű gyümölcs az egyszerű kevert sütiktől a kelt tésztákig bármibe belekerülhet.

A krumpligombóc sem csak szilvával finom, csempéssz bele epret! A siker titka a puha, lágy tészta, amitől a gombóc nem lesz kemény, és nem is esik szét. Az alaprecept egyszerű, de a pontos mennyiségek nagyon fontosak. Az általános szabály szerint 10 dkg főtt, áttört krumplihoz körülbelül 3 dkg lisztet kell számítani. Emellett egy kevés vaj és tojás is gazdagítja a tésztát.

Kínálhatsz mellé vaníliás vagy eperszószt.

Epres gombóc

epres-krumpligomboc

Hozzávalók 14 darabhoz

A tésztához:

  • 50 dkg főtt krumpli
  • 15 dkg finomliszt
  • 14 közepes db eper
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 2 dkg olvasztott vaj

A zsemlemorzsához:

  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit főzzük meg héjában, majd még melegen hámozzuk meg és törjük át. Hagyjuk teljesen kihűlni, így kevesebb lisztet vesz fel a tészta.

A kihűlt krumplit keverjük össze a liszttel, az olvasztott vajjal, a tojással és egy csipet sóval. Gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle rugalmas, de nem ragacsos tésztát. Ha túl lágy, adjunk hozzá egy kevés lisztet, de vigyázzunk, ne legyen kemény.

Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát fél centi vastagságúra, és vágjunk belőle nagyobb négyzeteket.

Az epreket mossuk meg, csepegtessük le. Ha édesebb gombócokat szeretnénk, megszórhatjuk porcukorral. 

Helyezzünk egy epret a tésztanégyzet közepére, formázzunk belőle gombócot, és jól nyomkodjuk össze a széleket, hogy főzés közben ne nyíljon szét.

Forraljunk bő vizet egy nagy lábasban, sózzuk meg, majd kis adagokban tegyük bele a gombócokat. Kis lángon főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére, majd még egy-két percig hagyjuk őket főni.

Közben állandóan kevergetve vajon pirítsuk a zsemlemorzsát aranyszínűre.

A kifőtt gombócokat szedjük szűrőkanállal a morzsába, és alaposan forgassuk meg őket. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon