
Puha túrógombóc eperrel töltve: dupla adaggal készítsd
A puha, töltött gombóc tésztája túróval gyúrva csábít, fenséges finomság, jólesik porcukorral megszórva vagy vaníliafagylalttal kínálva.
A tavasz és a kora nyári időszak nagy kedvencei a különféle epres édességek. A népszerű gyümölcs az egyszerű kevert sütiktől a kelt tésztákig bármibe belekerülhet.
A krumpligombóc sem csak szilvával finom, csempéssz bele epret! A siker titka a puha, lágy tészta, amitől a gombóc nem lesz kemény, és nem is esik szét. Az alaprecept egyszerű, de a pontos mennyiségek nagyon fontosak. Az általános szabály szerint 10 dkg főtt, áttört krumplihoz körülbelül 3 dkg lisztet kell számítani. Emellett egy kevés vaj és tojás is gazdagítja a tésztát.
Kínálhatsz mellé vaníliás vagy eperszószt.
A krumplit főzzük meg héjában, majd még melegen hámozzuk meg és törjük át. Hagyjuk teljesen kihűlni, így kevesebb lisztet vesz fel a tészta.
A kihűlt krumplit keverjük össze a liszttel, az olvasztott vajjal, a tojással és egy csipet sóval. Gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle rugalmas, de nem ragacsos tésztát. Ha túl lágy, adjunk hozzá egy kevés lisztet, de vigyázzunk, ne legyen kemény.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát fél centi vastagságúra, és vágjunk belőle nagyobb négyzeteket.
Az epreket mossuk meg, csepegtessük le. Ha édesebb gombócokat szeretnénk, megszórhatjuk porcukorral.
Helyezzünk egy epret a tésztanégyzet közepére, formázzunk belőle gombócot, és jól nyomkodjuk össze a széleket, hogy főzés közben ne nyíljon szét.
Forraljunk bő vizet egy nagy lábasban, sózzuk meg, majd kis adagokban tegyük bele a gombócokat. Kis lángon főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére, majd még egy-két percig hagyjuk őket főni.
Közben állandóan kevergetve vajon pirítsuk a zsemlemorzsát aranyszínűre.
A kifőtt gombócokat szedjük szűrőkanállal a morzsába, és alaposan forgassuk meg őket. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu