8 mennyei lekvár, aminek nem lehet ellenállni: töltsd fel a kamrapolcot télire
A friss gyümölcs ízét semmi nem pótolja, de ha elteszed lekvárnak vagy szörpnek, akkor szezonon kívül is élvezheted a zamatát.
Nem kell különleges adalékanyag ahhoz, hogy sűrű és finom lekvárt készíts, az alábbi recept nagyon gyors és egyszerű, mégis hibátlan lesz a végeredmény. Az erdei gyümölcsök és a citrom természetes formában tartalmazzák a pektint, méghozzá nem is keveset, így tökéletes lesz a dzsem állaga plusz sűrítőanyag nélkül is.
Arra figyelj, hogy ne hagyd magára a lekvárt, gyakran keverd át, így biztosan nem ég le. Ha már sűrűnek látod, akár le is kapcsolhatod alatta a lángot, de tesztelheted is, ha nem vagy biztos a dolgodban: kanalazz egy kevés forró lekvárt egy jó hideg tányérra vagy tálra, ha megköt rajta, biztosan jó már, ha folyik, főzd még pár percig.
Az erdei gyümölcsöt öblítsük át, majd csöpögtessük le, itassuk fel róla a nedvességet.
Tegyük egy alacsonyabb és szélesebb lábasba a cukorral, sóval, citromlével és -héjjal együtt.
Kezdjük el melegíteni, majd forrástól számítva 20 percig főzzük, időközönként keverjük át, nehogy leégjen. Akkor jó, ha bugyog, de ha nagyon erősen forr, kicsit lejjebb vehetjük a lángot. Ha túl nagy darabokban vannak a gyümölcsök, törjük össze krumplinyomóval.
Ha már elég sűrűnek látjuk, csöppentsünk belőle egy picit egy hideg tányérra, és ha megköt, zselés az állaga, akkor készen van.
A forró lekvárt öntsük egy 5 decis befőttesüvegbe, majd várjuk meg, míg kihűl. Ha kihűlt, zárjuk le légmentesen, tegyük hűtőbe. Így 3 hétig áll el, de akár száraz dunsztban is eltehetjük, ha több ideig tárolnánk.
Fotók: Getty Images