
Álompuha réteges, krumplis pogácsa: rögtön dupla adaggal süsd
A gyönyörű pogácsa nem két perc alatt lesz kész, de megéri rászánni az időt, mert a végeredmény csodálatos!
A recept alapja egy puha és omlós tészta, amivel, bár sokáig kell pihentetni, kevés a tényleges munka. A tészta belsejébe és a tetejére is gazdagon kerül reszelt trappista sajt, ami a sütés során gyönyörűen megolvad.
Az ízesítés tovább fokozható, ízlés szerint köménnyel vagy tökmaggal szórd meg.
Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük félre.
A sajtot reszeljük le.
A lisztet szitáljuk bele egy nagy tálba, majd morzsoljuk bele a margarint.
Adjuk hozzá a reszelt sajtot és a sót is, és alaposan keverjük össze.
Végül mehetnek bele a nedves hozzávalók: a tojás és a tejföl.
Alaposan gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk frissen tartó fóliába, és pihentessük a hűtőben minimum 3 órát.
A megpihent tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd tésztavágó segítségével vágjuk hosszúkás hasábokra.
Tegyük őket a tepsibe, egymástól pár centiméter távolságra.
A tojást és a sót keverjük össze, enyhén verjük is fel.
Kenjük meg a rudak tetejét a felvert tojással, majd szórjuk meg reszelt sajttal és ízlés szerint köménymaggal.
Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 18-20 perc alatt süssük ropogósra.
Fotó, videó és recept: Borsos Dalma
@sobors.hu