Extrán sajtos rúd: kívül ropogós, belül puha és omlós

5
Nyomtatás
extra-sajtos-rud
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sajtos rúd a magyar konyha egyik legkedveltebb finomsága, amely mindig sikerrel szerepel a családi összejöveteleken vagy ünnepi alkalmakon.

A recept alapja egy puha és omlós tészta, amivel, bár sokáig kell pihentetni, kevés a tényleges munka. A tészta belsejébe és a tetejére is gazdagon kerül reszelt trappista sajt, ami a sütés során gyönyörűen megolvad. 

Az ízesítés tovább fokozható, ízlés szerint köménnyel vagy tökmaggal szórd meg.

Extra sajtos rúd

extra-sajtos-rud

Hozzávalók 40 darabhoz

A sajtos rúdhoz:

  • 250 g margarin
  • 500 g búzaliszt
  • 100 g trappista sajt
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 ek.

A tetejére:

  • 200 g trappista sajt
  • 1 db tojás
  • 1 tk.
  • kömény (ízlés szerint)
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük félre.

A sajtot reszeljük le.

A lisztet szitáljuk bele egy nagy tálba, majd morzsoljuk bele a margarint.

Adjuk hozzá a reszelt sajtot és a sót is, és alaposan keverjük össze.

Végül mehetnek bele a nedves hozzávalók: a tojás és a tejföl.

Alaposan gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk frissen tartó fóliába, és pihentessük a hűtőben minimum 3 órát.

A megpihent tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd tésztavágó segítségével vágjuk hosszúkás hasábokra.

Tegyük őket a tepsibe, egymástól pár centiméter távolságra.

A tojást és a sót keverjük össze, enyhén verjük is fel.

Kenjük meg a rudak tetejét a felvert tojással, majd szórjuk meg reszelt sajttal és ízlés szerint köménymaggal.

Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 18-20 perc alatt süssük ropogósra.

Fotó, videó és recept: Borsos Dalma

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon