Pár hozzávalós köménymagos keksz: nagyon omlós a vajas tészta

komenymagaso-keksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a recept a klasszikus vajas keksz továbbfejlesztett változata. Az elkészítése pofonegyszerű, az ízét pedig a köménymag teszi különlegessé.

Ennek a vajas keksznek a titka a köménymagban és a tészta kikeverésében rejlik, nem szabad ugyanis tökéletesen homogénre keverni, mert azzal pont az omlósságát tesszük kockára.

A jó hír, hogy az elkészítéséhez ugyanakkor mindössze 5 alapanyagra van szükség: sózatlan vaj, némi cukor, köménymag, liszt és kukoricakeményítő teszi tökéletessé ezt a kekszvariációt.

Köménymagos keksz

komenymagaso-keksz

Hozzávalók 14 darabhoz

Keksz:

  • 150 g sózatlan vaj
  • 75 g kristálycukor
  • 1 tk köménymag
  • 150 g liszt
  • 75 g kukoricakeményítő

A szóráshoz:

  • 2 ek cukor
Recept idők

Elkészítés:

A vajat vágjuk apró kockákra, mert úgy könnyebben megpuhul. 

A szobahőmérsékletű vajat dolgozzuk össze a cukorral. Ha már szép, krémes az állaga, adjuk hozzá a köménymagot is és keverjük össze.

Ezután szitáljuk bele a lisztet és a kukoricakeményítőt, majd dolgozzuk alaposan össze, de ne keverjük túl. Nem kell tökéletesen homogén állagúnak lennie.

Ha kikevertük, tegyük a tésztát két réteg sütőpapír közé – a ragadósság elkerülése végett szórjuk meg liszttel a sütőpapírt –, majd nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm vastagságúra. 

Tegyük a tésztát 1 órára a hűtőbe. 

A pihenőidő lejárta után lisztezzünk be egy 6 cm átmérőjű formát, majd szaggassuk ki a tésztából a kekszeket. 

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és fektessük rá a kekszeket.

A megmaradt tésztát újból összegyúrhatjuk és kinyújthatjuk, mert még ebből is tudunk szaggatni kekszeket. 

A sütőt melegítsük elő 170 fokra, majd süssük meg benne a kekszeket kb. 20 perc alatt. 

A keksz akkor jó, ha csak éppen színt kap, de nem túl sokat. 

Ha kész, vegyük ki a sütőből és óvatosan hinstük meg a maradék cukorral, majd tegyük őket tányérra kihűlni.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük