Így készül a japánok világhírű édessége, a mochi: tetszés szerint ízesítheted
A mochi egy megosztó japán édesség, és ahhoz, hogy eldöntsd, neked ízlik-e, mindenképp a házi készítésű verziót kóstold meg.
Ennek a vajas keksznek a titka a köménymagban és a tészta kikeverésében rejlik, nem szabad ugyanis tökéletesen homogénre keverni, mert azzal pont az omlósságát tesszük kockára.
A jó hír, hogy az elkészítéséhez ugyanakkor mindössze 5 alapanyagra van szükség: sózatlan vaj, némi cukor, köménymag, liszt és kukoricakeményítő teszi tökéletessé ezt a kekszvariációt.
A vajat vágjuk apró kockákra, mert úgy könnyebben megpuhul.
A szobahőmérsékletű vajat dolgozzuk össze a cukorral. Ha már szép, krémes az állaga, adjuk hozzá a köménymagot is és keverjük össze.
Ezután szitáljuk bele a lisztet és a kukoricakeményítőt, majd dolgozzuk alaposan össze, de ne keverjük túl. Nem kell tökéletesen homogén állagúnak lennie.
Ha kikevertük, tegyük a tésztát két réteg sütőpapír közé – a ragadósság elkerülése végett szórjuk meg liszttel a sütőpapírt –, majd nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm vastagságúra.
Tegyük a tésztát 1 órára a hűtőbe.
A pihenőidő lejárta után lisztezzünk be egy 6 cm átmérőjű formát, majd szaggassuk ki a tésztából a kekszeket.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és fektessük rá a kekszeket.
A megmaradt tésztát újból összegyúrhatjuk és kinyújthatjuk, mert még ebből is tudunk szaggatni kekszeket.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, majd süssük meg benne a kekszeket kb. 20 perc alatt.
A keksz akkor jó, ha csak éppen színt kap, de nem túl sokat.
Ha kész, vegyük ki a sütőből és óvatosan hinstük meg a maradék cukorral, majd tegyük őket tányérra kihűlni.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu