
Gyors leveles tészta házilag, 4 hozzávalóból: a fagyasztóban sokáig eláll
Alig kell hozzá valami, gyorsan elkészül és univerzálisan felhasználható a leveles tészta, édes és sós nassolnivalók is készülhetnek belőle.
A cruffint úgy szokták emlegetni, hogy a muffin és a croissant szerelemgyermeke. A cruffin tésztája finom vajas, az elkészítése időigényes. Ám, ha leleményes az ember, akkor leveles tésztából is összedobható, most én is így tettem.
A leveles tésztából készült finomság összeállítása tényleg pofonegyszerű, csupán négy alapanyagra van szükség az előállításához. A recepttel lehet kísérletezni, például a fahéjas cukor mellé keverhetsz 1 teáskanál gyömbért vagy kardamomot, így még különlegesebb ízben élvezhető. Ha pedig szereted feltölteni a mélyhűtőt házi finomságokkal, akkor a kihűlt sütit fagyasztható zacskóban tedd a fagyasztóba. Így 2-3 hónapig tárolhatod.
A cukrot és a fahéjat keverjük össze. (A fahéjas cukrot osszuk két részre, hagyjunk belőle keveset a tálaláshoz.)
Vegyük elő az egyik csomag leveles tésztát, majd kenjük meg vajjal, és szórjuk rá a fahéjas cukrot. Ezután tekerjük ki a másik csomag leveles tésztát, majd helyezzük rá a fahéjas cukorral megszórt tésztára.
A tésztát kétujjnyi csíkokban, hosszában vágjuk fel. Ezután a csíkokat tekerjük fel.
A muffintepsit béleljük ki kapszlival, majd helyezzük bele a feltekert leveles tésztát. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 12-20 perc alatt süssük készre. (A sütési időt nagyban befolyásolja a sütő. Érdemes a fél szemünket a sütőn tartani, mert lehet, hogy kevesebb idő is elég lesz a sütinek.)
A kisült finomságot szórjuk vagy forgassuk meg a maradék fahéjas cukorban.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu