Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül

2
Nyomtatás
Sutoporos-fank-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a puha fahéjas fánk rendhagyó módon nem élesztővel, hanem sütőporral készül, így sokkal gyorsabban és egyszerűbben összedobhatod, mint a hagyományos változatot!

Ez a fahéjas fánk hatalmas kedvenced lesz, hiszen ugyanolyan finom, mint a hagyományos, élesztős változat, azonban sem dagasztást, sem kelesztést nem igényel, és még az olajon is spórolhatsz, ha így sütöd.

A titka a sütőporban rejlik, és persze a fánksütő tepsiben, amely lehetővé teszi, hogy bő olaj helyett sütőben készítsd el a desszertet. Az elkészült fánk pedig nem lenne az igazi fahéjas cukor nélkül: sütés után mindenképp forgasd bele őket!

Fahéjas fánk sütőporral

Sutoporos-fank

Hozzávalók 12 darabhoz

A fánkhoz:

  • 200 ml szója- vagy más növényi ital
  • 1 ek. citromlé
  • 50 ml növényi olaj
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 250 g liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 75 g cukor

A fahéjas cukorhoz:

  • 100 g cukor
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 50 g növényi vajalternatíva felolvasztva
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb tálban keverjük össze a szójaitalt és a citromlevet, és tegyük félre 5-10 percre, vagy amíg íróhoz hasonló állaga nem lesz. Ha ez megtörtént, akkor keverjük hozzá az olajat és a vaníliakivonatot.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a cukrot, majd adjuk a folyékony hozzávalókhoz, és keverjük össze. Egy viszonylag sűrű masszát kell kapnunk.

Vékonyan kenjünk ki olajjal egy 12 darabos fánksütő formát, majd kanalazzuk a tésztát habzsákba, és egyformán osszuk szét a formában. Tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe, és 10-12 perc alatt süssük aranybarnára.

Vegyük ki a sütőből, hagyjuk 5 percig a formában hűlni, majd szedjük a fánkokat hűtőrácsra.

Egy tálkában keverjük össze a cukrot és a fahéjat, a fánkokat egyesével mártsuk az olvasztott vajalternatívába, majd forgassuk bele a fahéjas cukorba.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon