Fahéjas körtebefőtt egyszerűen - Tartósítószer nélkül készül

Nyomtatás
körtebefőtt
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sokáig eláll majd a kamrában a fűszeres körtebefőtt, ráadásul nincs hozzá szükség mesterséges anyagokra.

Nagymamám módszerét osztom most meg veled, ő, ha befőttről van szó, a vizes dunsztra esküszik. Nem szokott cukorszirupot készíteni, nem főzi elő a gyümölcsöt, mindent nyersen a befőttesüvegekbe tesz, majd a vizes dunsztolás során főzi össze a hozzávalókat.

Fontos, hogy minden befőttesüvegbe egyformán jusson a hozzávalókból - a szegfűszegből, a fahéjból és a cukorból is. Ennyi körtéből nagyjából 5 üvegnyi befőtt jön ki, egy üveghez 3-4 evőkanál cukorra van szükség. Mivel a fahéjnak nagyon erős íze van, érdemes a fahéjrudat darabokra törni és minden üvegbe csak egy kis darabot tenni. 

Mivel vizes dunsztban készül el a gyümölcs, nem szükséges hozzá tartósítószer, a hőkezelés elég lesz neki. Fontos, hogy a fazék alját ki kell bélelni valamilyen anyaggal, hogy az üveg alja ne érintkezzen a forró lábassal, különben könnyen megrepedhet. Onnantól, hogy már a befőttesüvegekbe töltött víz is gyöngyözni kezd, nem kell neki sok idő, 10 perc alatt készen is lesz.

Ha mégis inkább a cukorszirupos módszer szerint készítenéd a befőttet, itt találsz hozzá receptet.

Fahéjas körtebefőtt

körtebefőtt2

Hozzávalók 5 adaghoz

  • 2.5 kilogramm körte
  • 400 gramm cukor
  • víz
  • 10 darab szegfűszeg
  • 2 rúd fahéj
  • 1 darab citrom
Recept idők

Elkészítés:

A körtét pucoljuk meg, majd vágjuk szeletekre. Locsoljuk meg őket a citrom levével.

Készítsünk elő 5 darab 5-7 decis fertőtlenített befőttesüveget, pakoljuk bele a körteszeleteket. Tegyünk minden üvegbe 2-2 szegfűszeget. A fahéjrudat törjük kisebb darabokra, ebből is jusson minden üvegbe. Tegyünk minden üvegbe 3-4 evőkanál cukrot is. Ha kész, öntsük fel annyi vízzel a körtét, amennyi ellepi.

Egy nagy fazekat béleljünk ki újságpapírral vagy konyharuhával, majd tegyük bele a befőttesüvegeket. Töltsük fel vízzel a fazekat úgy, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen. Kis lángon kezdjük el melegíteni a vizet, nehogy szétpattanjon az üveg. Ha forr a víz, kapcsoljuk lejjebb a lángot, mikor már a befőttesüvegekbe töltött víz is gyöngyözik, onnantól nagyjából 10 percig főzzük.

Ha kész vannak, óvatosan emeljük ki őket, szorosan zárjuk le a tetejüket, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon