Fahéjas cukorba forgatott mexikói édesség: fánk helyett is tökéletes

2
Nyomtatás
sopapilla
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Hogyha te is rajongsz a churrosért vagy a fánkért, úgy ezt a receptet biztosan ki fogod próbálni! Ez ugyanis a spanyol édesség egy mexikói változata, ami fahéjas cukorral meghintett háromszögeket takar.

Ez az édesség egyfajta átmenet a churros és a fánk között. Könnyen elkészíthető, kevés vesződséggel jár, ráadásul sós és édes változatban is készülhet. Akár vegetáriánusok is fogyaszthatják, de a húsimádókat sem hagyja kétségek között vergődni, hiszen a húsos töltelék is legalább annyira jól áll benne, mint az édes változaton a fahéjas cukor.

Ezúttal az édes variációját készítem el az Új-Mexikóban csak sopapilla néven ismert sütinek, amelyhez csupán néhány hozzávalóra van szükség, meg persze a végére egy kis fahéjas, cukros szórásra.

Fahéjas mexikói édesség

sopapilla

Hozzávalók 16 darabhoz

  • 50 g kristálycukor
  • 1 tk. fahéj
  • 240 g búzaliszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 1 tk.
  • 2 ek. zsír
  • 180 ml meleg víz

A sütéshez:

  • a sütéshez bő olaj

A tálaláshoz:

  • ízlés szerint méz
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tányért béleljünk ki papírtörlővel, majd tegyük félre.

Egy közepes méretű tálban keverjük össze a cukrot és a fahéjat, majd ezt is tegyük félre.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a zsírt, és morzsoljuk el a lisztes keverékben. Adjuk hozzá lassan a meleg vizet, majd keverjük össze kézzel, és gyúrjunk belőle sima tésztát.

A kész tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki úgy, hogy 2-3 cm vastag maradjon, és formázzunk belőle egy kör alakú tésztalapot. Vágjuk 4 egyenlő részre.

A 4 részt egyesével nyújtsuk ki kb. 15 cm-es átmérőjű körre, ami kb. fél cm vastag. A köröket vágjuk ezután újból 4 egyenlő részre.

Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat a sütéshez.

A nyújtással és vágással kapott háromszögeket kb. 3-4 perc alatt süssük aranybarnára az olajban. Akkor jó, ha a formák felpuffadnak és színt kapnak.

Ezután hagyjuk lecsepegni őket, majd tegyük a papírtörlővel előkészített tányérra.

A még meleg, de már nem forró sopapillákat óvatosan forgassuk bele a cukros, fahéjas keverékbe, majd tálalhatjuk is.

A sütiket pár csepp mézzel, de akár csokoládéöntettel is lecsurgathatjuk, mielőtt elfogyasztjuk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon