Gazdag shakshuka fehérbabbal: ez biztosan ellát fehérjével

5
Nyomtatás
Feherbabos-shakshuka-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A klasszikus változat után ez a fehérbabos shakshuka igazi különlegességnek számít: magas fehérjetartalmával és gazdag fűszerezésével hamar a hétvégi reggelek sztárjává válik.

Ez a fehérbabos shakshuka tökéletes alternatíva a klasszikus változat helyett abban az esetben, ha növényi étrenden vagy, esetleg nem eszel tojást. A benne lévő fehérbabnak és tofunak köszönhetően ugyanis tele van fehérjével, így garantáltan nem fogod hiányolni belőle a tojást.

A gazdag fűszerezésnek köszönhetően annyira aromás, hogy még bőven az elfogyasztása után is érezni fogod a szádban az ízeket. Ez hozzátartozik az ízélményhez, így a hosszú hozzávalólista ellenére se sajnáld ki belőle az ízesítőket: mind kellenek az összetett ízvilághoz.

Fehérbabos shakshuka

Feherbabos-shakshuka

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 nagy piros kaliforniai paprika felkockázva
  • 1 csipet szárított chilipehely
  • 2 tk. pirospaprika
  • 2 tk. őrölt fűszerkömény
  • 800 g paradicsomkonzerv
  • 3 ek. paradicsompüré
  • 1 ek. barna cukor
  • 0.5 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 3 db babérlevél
  • 300 g tofu
  • 3 ek. sörélesztőpehely
  • 1 tk. fekete Himalája-só (Kala Namak)
  • 250 g konzerves fehérbab (leszűrt mennyiség)
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
  • 1 csokor friss menta apróra vágva
  • kenyér tetszés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Egy mélyebb serpenyőt hevítsünk fel az olívaolajjal, majd 3-4 percig dinszteljük benne a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, együtt is pirítsuk 1 percig, majd mehet bele a kaliforniai paprika is 2-3 percre.

Keverjük bele a chilipelyhet, a pirospaprikát és a fűszerköményt, adjuk hozzá a konzerves paradicsomot, a paradicsompürét, a barna cukrot, a sót, a borsot és a babérlevelet, és közepes hőfokon, fedő alatt rotyogtassuk 20-25 percig, vagy amíg a paradicsomos szósz egészen besűrűsödik.

Közben csepegtessük le a tofut, és nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet. Tegyük aprítógépbe, adjuk hozzá a sörélesztőt, a fekete Himalája-sót, és dolgozzuk darabosra (ne pürésítsük le teljesen, a cél egy rögösebb ricottaállag).

Adjuk a tofut és a leszűrt fehérbabot a paradicsomos alaphoz, óvatosan keverjük össze, és forraljuk össze 4-5 perc alatt.

Vegyük le a tűzről, keverjük bele a koriandert és a mentát, és friss kenyérrel fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon