Szuper laktató tészta 20 perc alatt: fehérbabtól krémes a szósz

feherbabos-teszta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amíg kifő a tészta, elkészül a szósz is, alig lesz dolgod ezzel az étellel, mégis valódi ízbombát tehetsz az asztalra.

A hummusz és a paradicsomos tészta szerelemgyereke ez az étel, a római kömény, a fokhagyma és a citromlé mind-mind hangsúlyosak benne. Bár ránézésre nem tűnik tartalmasnak, mivel a szósz alapja fehérbab, nagyon hamar eltelít, garantáltan nem leszel éhes egy ideig.

Az alap lényegében egy fehérbabbal készült hummusz, amelyben a tahinit chiliszósz váltja fel, és paradicsomos ízesítést kap. Hogy krémes, selymes mártás legyen belőle, a tészta főzővizével kell hígítani, amely az ízeken is lágyít kicsit.

Mielőtt a tésztát a szószba kevered, öblítsd át párszor hideg vízzel, így nem puhul tovább és nem szívja magába a mártást. Az, hogy milyen tésztát használsz, rád van bízva, de érdemes valamilyen üreges fajtát választani, így kívül-belül átjárja a szósz.

Fehérbabos tészta

feherbabos-teszta

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 g bármilyen üreges tészta
  • 1 db fehérbabkonzerv (400 grammos)
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1 ek chiliszósz (erősségtől függően)
  • 0.5 tk római kömény
  • 0.5 tk fűszerkömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk füstölt paprika
  • 2 ek citromlé
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 nagy csipet cukor
  • 6 db szárított paradicsom (olajban)
  • parmezán (tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Tegyünk a gáztűzhelyre a tésztának vizet, sózzuk meg. Amikor forr, dobjuk bele a tésztát, főzzük al dentére.

Míg fő a tészta, készítsük el a szószt. A babot szűrjük le, öblítsük át, a fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A szárított paradicsomon és a cukron kívül tegyünk minden mást egy aprítógépbe, majd pürésítsük a hozzávalókat. 

Öntsük a babos-paradicsomos pürét egy mélyebb serpenyőbe, majd adjunk hozzá 2-3 merőkanál tésztafőzővizet, hogy krémes, selymes szószt kapjunk végeredményül. Amikor jó az állaga, adjunk hozzá egy csipet cukrot, majd ízlés szerint fűszerezzük még. Főzzük 2-3 percig, utána kapcsoljuk le alatta a lángot.

A megfőtt tésztát közben szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel, majd dobjuk a szószba. Forgassuk vele össze. 

A szárított paradicsomot vágjuk vékony csíkokra, adjuk a tésztához, keverjük vele össze.

Rögtön kínáljuk, ízlés szerint parmezánnal megszórva.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük