Kívül ropog, belül foszlik: az olasz focaccia receptje

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olasz konyha csodái a legegyszerűbb dolgokban rejlenek. Ilyen például ez a focaccia, ami egy szimpla lepénykenyér, mégis különleges, ha jól készül: kívül sül rá egy ropogós kéreg, belül viszont a hosszú, lassú kelesztéstől buborékos marad.

Szendvics alapnak is tökéletes, de magában is annyira jó, hogy alig kíván maga mellé valamit. Nagyon sokszor, sokféleképpen készítettem már, mert mint minden olasz ételhez, a focacciához is ezerféle recept létezik. Van, amelyik tejjel és vajjal csinálja, más pont úgy, mint a pizzát. Van, aki 00-ás lisztet használ, de van, aki sima finom lisztből gyúrja.

Most készítettem el életem legjobb verzióját a Samin Nostrat által bemutatott recept alapján, amit a Salt, Fat, Acid, Heat című sorozatban Ligúriában tanul. Fontos szerepet kap benne az olíva olaj és a különleges kéztartás, amivel az utolsó kelesztés előtt a  mélyedéseket képzik benne.

Ezeknek nem csupán esztétikai a jelentőségük, azért is fontosak, mert bennük ül meg a sós víz, amivel a focacciát sütés előtt lekenik. Tudom, hogy az éjszakai kelesztés sokakat elriaszt, de nagyon megéri: este csak össze kell keverni az alapanyagokat, reggel tepsibe tenni, várni, nyomkodni, várni, kenni, és már kész is.

Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy 00-ás lisztet használtam, és a tésztába is gyúrtam egy kis olajat.

Focaccia

DSC 2362

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 3 deciliter langyos víz
  • 0.25 teáskanál porélesztő
  • 1 teáskanál méz
  • 400 gramm liszt
  • 2 teáskanál
  • 5 evőkanál olíva olaj
Recept idők

Elkészítés:

A langyos vízbe szórom a porélesztőt, és a mézet is hozzá keverem. Beleszórom a lisztet és a sót, majd az olajat is beleöntöm. Elkeverem, míg össze nem áll. Letakarom, és éjszakára kelni hagyom. Másnap reggel egy tepsit kikenek olajjal, és beleteszem a tésztát. Elegyengetem úgy, hogy egy körülbelüli téglalapot kapjak. Letakarom, és fél órát kelni hagyom. Amikor letelt a fél óra, egy kanál sót elkeverek egy deci kézmeleg vízzel. A tésztát a hüvelyk, a mutató és a középső ujjammal egyenletesen benyomkodom. A mélyedéseket megkenem a sós vízzel. Letakarom, és további fél órát kelni hagyom, közben pedig előmelegítem a sütőt 240 fokosra. Mikor felmelegedett, megcsepegtetem a tésztát olajjal, és a forró sütőbe tolom. Fél óra alatt fog aranyszínűre sülni.


Fotó: Ács Bori

Ezt is szeretjük