Tejszínes fokhagymakrémleves: krémesre sült zöldség az alapja

1
Nyomtatás
fokhagyma-kremleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Tejszín lágyít a fokhagyma karakteres ízén, és a leves is sokkal selymesebb és krémesebb lesz tőle!

Bár a klasszikus fokhagymakrémleves is isteni finom, ha még tovább fokoznád az élvezeteket, próbáld ki sült zöldségből készítve! A sütőben átlényegül a fokhagyma, krémes és édeskés lesz, így még intenzívebb ízű levest tálalhatsz majd.

Hogy igazán finom legyen, a jó minőségű száraz fehérbor és az alaplé sem hiányozhat belőle, utóbbiból lehetőleg házit használj. A tejszínt sem érdemes kihagyni: ettől krémesebb, selymesebb lesz a leves, viszont fontos, hogy mindenképp magas zsírtartalmúval dolgozz!

Fokhagymakrémleves sült zöldségből

fokhagyma-kremleves2

Hozzávalók 4 személyre

Sült fokhagyma:

  • 3 fej fokhagyma
  • 3 ek olaj
  • 3 csipet

Leves:

  • 1 ek vaj
  • 120 ml száraz fehérbor
  • 1 liter alaplé (csirke)
  • 0.5 tk kakukkfű
  • 200 ml tejszín (min. 30%-os)
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A fokhagymafejek tetejét vágjuk le, hogy látszódjanak a gerezdek, majd tegyük mindegyik fejet 1-1 kisebb darab alufóliára. Locsoljunk mindegyikre 1-1 ek. olajat, majd szórjuk meg őket 1-1 csipet sóval. Csomagoljuk be őket a fóliadarabokba. 

Tegyük a becsomagolt fejeket egy tepsire, majd toljuk a sütőbe 40-50 percre, míg a gerezdek egészen krémesek nem lesznek. Hagyjuk őket picit hűlni.

A vajat olvasszuk meg egy lábasban. A fokhagymafejekből nyomjuk ki a megsült gerezdeket, egyenesen a vajba, majd szórjuk rá a kakukkfüvet is. 1 percig pirítsuk, majd öntsük fel a borral.

Várjuk meg, míg az alkohol nagy része elpárolog, majd öntsük fel az alaplével. Ha forrásnak indult, vegyük kicsire a lángot, sózzuk, borsozzuk, majd gyöngyözve főzzük 15-20 percig. 

Ekkor vegyük le a tűzről, botmixerrel pürésítsük.

Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a tejszínt, majd azzal is melegítsük össze. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ahogy elkezd gyöngyözni, készen van, már tálalhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon