Szaftos, omlós sült oldalas: a fokhagymás páctól lesz olyan finom

fokhagymas-sult-oldalas-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fokhagymás sült oldalas akkor az igazi, ha kívül ropogós, a hús pedig már a kezünkbe fogva leomlik a csontról.

A sült oldalas egyszerű, szinte nem lehet elrontani, mégis nagyon ízletes, és minden alkalomra remek választás azoknak, akik szeretik a kicsit zsírosabb fogásokat. Akárcsak a legtöbb sülttel, ezzel is kevés munka van, a sütési idő viszont viszonylag hosszadalmas.

A fűszerezéssel érdemes játszani, de nem szabad túlzásba vinni. A fokhagyma és a kömény csodás ízt ad neki. 

Ha marad a húsból, hidegen, kenyérrel is kínálhatod, és főzelékre feltétnek ugyancsak jó választás. Az egyszerű, főtt, vajban megforgatott burgonyától a különlegesebb köretekig bármi illik hozzá.

Fokhagymás sült oldalas

oldalas

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg oldalas
  • 1 tk
  • 2 ek zsír
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kk kömény
  • 1 kk bors
  • 1.5 dl sör
Recept idők

Elkészítés:

A húst öblítsük át, törölgessük szárazra, majd a csontok mentén daraboljuk fel. Sózzuk be ízlés szerint.

A páchoz keverjük össze az olvasztott zsírt négy gerezd fokhagymával, köménnyel és borssal. Kenjük be vele alaposan az oldalast. Érdemes a hűtőbe tenni néhány órára, hogy a fűszerek jól átjárják a húst. 

Sütés előtt rakjuk a húsdarabokat zsírral kikent tepsibe, és szórjuk köréjük a maradék fokhagymagerezdeket. Öntsünk alá sört, fedjük le a tepsit alufóliával, és toljuk sütőbe.

Süssük 160 fokon két órán át, közben locsolgassuk és forgassuk a húst. Amikor már puha, vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg az oldalast.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük