Szaftos, omlós sült oldalas: a fokhagymás páctól lesz olyan finom
A fokhagymás sült oldalas akkor az igazi, ha kívül ropogós, a hús pedig már a kezünkbe fogva leomlik a csontról.
A sült oldalas egyszerű, szinte nem lehet elrontani, mégis nagyon ízletes, és minden alkalomra remek választás azoknak, akik szeretik a kicsit zsírosabb fogásokat. Akárcsak a legtöbb sülttel, ezzel is kevés munka van, a sütési idő viszont viszonylag hosszadalmas.
A fűszerezéssel érdemes játszani, de nem szabad túlzásba vinni. A fokhagyma és a kömény csodás ízt ad neki.
Ha marad a húsból, hidegen, kenyérrel is kínálhatod, és főzelékre feltétnek ugyancsak jó választás. Az egyszerű, főtt, vajban megforgatott burgonyától a különlegesebb köretekig bármi illik hozzá.
Fokhagymás sült oldalas
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg oldalas
- 1 tk só
- 2 ek zsír
- 1 fej fokhagyma
- 1 kk kömény
- 1 kk bors
- 1.5 dl sör
Elkészítés:
A húst öblítsük át, törölgessük szárazra, majd a csontok mentén daraboljuk fel. Sózzuk be ízlés szerint.
A páchoz keverjük össze az olvasztott zsírt négy gerezd fokhagymával, köménnyel és borssal. Kenjük be vele alaposan az oldalast. Érdemes a hűtőbe tenni néhány órára, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.
Sütés előtt rakjuk a húsdarabokat zsírral kikent tepsibe, és szórjuk köréjük a maradék fokhagymagerezdeket. Öntsünk alá sört, fedjük le a tepsit alufóliával, és toljuk sütőbe.
Süssük 160 fokon két órán át, közben locsolgassuk és forgassuk a húst. Amikor már puha, vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg az oldalast.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!