Kívül ropogós, belül nyúlós rántott sajt olajszag nélkül: air fryerben készül

4
Nyomtatás
rantott-mozzarella
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mozzarellából készül a legfinomabb rántott sajt, de a panírt is felturbózhatod, ha tényleg a köbre emelnéd.

A rántott sajt készítése mindig trükkös, ugyanis elég egy kis hiba, és a sajt kifolyik a ropogós bundából, ürességet hagyva maga után. Most adunk pár tippet, hogy megelőzd a bajt.

Az első és legfontosabb lépés a dupla panír. Minél vastagabb a bunda, annál kevesebb az esély rá, hogy a megolvadt sajt kiszökjön. A dupla panír azonban önmagában mit sem ér, ha nem fagyasztod le, mielőtt a sütőbe tolod. Amíg lágy a bunda, a tojás és a morzsa könnyedén lecsúszik, ezért a bepanírozott sajtrudakat mindenképp tedd a fagyasztóba legalább 1-2 órára sütés előtt.

A rántott sajtot kicsik és nagyok is szeretik, az olajszagot és a zsiradékban csöpögő falatokat azonban kevésbé. Ha eddig még nem tetted, próbáld ki forró levegős sütőben készítve a mozzarellarudat: a külseje ugyanolyan ropogós lesz, belül pedig krémes. Mi a Cosori air fryerével dolgoztunk: ezen reheat és frozen funkció is található, ugyanis fontos, hogy a sütőt előmelegítsd, illetve az is, hogy fagyasztott sajtrudakkal dolgozz.

Forró levegős sütőben sült rántott sajt

rantott-mozzarella2

Hozzávalók 18 darabhoz

  • 500 g mozzarella sajt (tömbösített vagy rúd)
  • 50 g liszt
  • 3 db tojás
  • 240 g zsemlemorzsa
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk
  • ízlés szerint bors
  • 2 ek olaj
Recept idők

Elkészítés:

A mozzarellát vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, majd a szeleteket 2-3 csíkra, hogy kb. 1 centi széles és magas, 10 centi hosszú rudakat kapjunk. (Vagy dolgozzunk mozzarellarudakkal.)

Egy tálba szórjuk bele a lisztet, egy másikban verjük fel a tojásokat. Egy harmadikban keverjük össze a morzsát és a fűszereket. 

A sajtrudakat panírozzuk be duplán: liszt, tojás, zsemlemorzsa, tojás, végül zsemlemorzsa. Így nem fognak kifolyni.

Tegyük őket egy tálcára, majd a fagyasztóba minimum 1, de inkább 2 órára. Ha a panír nem fagy meg a külsején, biztosan ki fog folyni sütés közben.

Melegítsük elő a forró levegős sütőt 180 fokra. (Reheat funkció.)

A sajtrudakat spricceljük le, vagy kenjük le vékonyan olajjal. Mikor forró az air fryer, tegyük a sajtokat a kosárba úgy, hogy hagyjunk köztük egy kevés helyet.

Kb. 8-10 percig süssük őket (frozen funkción), míg aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Félidőben forgassuk át őket. 

A kedvenc mártogatósunkkal kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon