Sajtos-hagymás kenyér egyszerűen: ilyen finomat még nem ettél
A finom házi kenyér tésztáját pofonegyszerű összeállítani, teljesen kezdők is sikerrel elkészíthetik a pékárut.
A kenyér sütése igazi művészet, főleg, ha kovászos pékáruról van szó. Épp ezért sokan félnek bevállalni a pék szerepét, pedig érdemes belevágni! Kezdésnek egyszerű receptekkel próbálkozz, ezek is annyira tökéletesek, hogy onnantól kezdve nem is szeretnél majd több kenyeret venni a boltban. Ha pedig rákaptál, akkor nehezebb recepteket is tesztelhetsz.
A finom ropogós héjú, puha belsejű kenyér nagyon egyszerűen előállítható, teljesen kezdő fakanáltanoncok is bátran próbálkozhatnak a recepttel. A házi kenyérkéből tökéletes szendvicsek gyárthatók, és a magyaros, tunkolós ételek mellé is kínálható, ilyen a töltött káposzta, gulyásleves, pörkölt és a lecsó.
A meleg vizet öntsük keverőtálba, majd keverjük hozzá az élesztőt és a cukrot. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és 8-10 percig hagyjuk állni.
Az élesztős keverékre szitáljuk rá a lisztet, és a sót is adjuk hozzá, majd keverjük össze az alapanyagokat. Ha kaptunk egy ragacsos masszát, takarjuk le a konyharuhával, és hagyjuk így pihenni 120 percet.
Egy tiszta dolgozófelületre szórjunk egy kevés lisztet, majd a kenyértésztát borítsuk rá és alaposan dolgozzuk át. A tésztát formázzuk cipó alakúra, majd takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk még pihenni 30 percet.
Ezután helyezzük a cipót hőálló edénybe (jénai is lehet, a lényeg, hogy legyen fedele), majd a tetejét vágjuk be. A kenyeret fedjük le a formához tartozó hőálló tetővel, majd toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 20-30 percre. Ezután vegyük le a hőálló edény tetejét, és süssük tovább a kenyeret még 10-20 percig.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu