Sajtos-hagymás kenyér egyszerűen: ilyen finomat még nem ettél

Sajtos-hagymás kenyér egyszerűen  cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A finom házi kenyér tésztáját pofonegyszerű összeállítani, teljesen kezdők is sikerrel elkészíthetik a pékárut.

A jó ropogós kenyérnek nincsen párja, főleg, ha otthon sül a finomság. Igaz, a kenyérsütés megköveteli a konyhai gyakorlatot, de nem minden esetben. Szerencsére találni olyan recepteket, melyeket egyszerű előállítani, így a végén mindenki örülhet a házi kenyérkének.

Pirított hagyma és sajt teszi különlegessé

Az ellenállhatatlan pékáru tésztája nem a megszokott módon készül, pirított hagyma és sajt gazdagítja. Így még magában is jólesik falatozni, elképesztően ízletes. Ha még izgalmasabbá tennéd, akkor a hagymához 1 teáskanálnyi fűszerpaprikát vagy füstölt paprikát is keverhetsz, vagy egyszerűen Cayenne-borsot forgass a liszthez. Az extra aroma kellemesen érződni fog.

Sajtos-hagymás kenyér

Sajtos-hagymás kenyér egyszerűen  ct

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 2 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál
  • 1 csomag instant élesztő
  • 10 dkg sajt (cheddar vagy trappista)
  • 4 dl tej
  • kevés liszt a tészta alá és a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A finomra aprított hagymát egy kevés olajon pirítsuk le.

A lisztet forgassuk egybe a sóval és az élesztővel, majd adjuk hozzá a sült hagymát, reszelt sajtot. Folyamatosan adagolva adjuk hozzá a tejet, és alaposan dagasszuk ki, míg rugalmas gombóc nem lesz belőle. Ezután a tésztát helyezzük liszttel szórt tálba, majd takarjuk le és egy éjszakán át kelesszük.

Másnap enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát, majd helyezzük kenyérformába vagy tortaformába (közepes méretű). A kenyeret pihentessük 30 percig, majd a tetejét szórjuk meg liszttel, ha szeretnénk, egy éles késsel vágjuk be. Ezután egy hőálló edényt töltsünk meg vízzel, és tegyük az előmelegített, 200 fokos sütőbe a kenyérrel együtt.

A kenyeret 30 percig süssük így, majd vegyük ki a vízzel teli edényt, és a sütő hőfokát állítsuk 180 fokosra. A kenyeret 180 fokon süssük még 20-30 percig.

A kész kenyeret sütőrácson hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük