Pihe-puha fordított sárgabarackos süti: a gyümölcs karamellizálódik a sütőben
A kevert, gyümölcsös tésztából különleges desszertet készíthetsz: ezúttal a zamatos sárgabarack kerül alulra.
Az almás pite receptjét lassan álmunkból felébresztve is fel tudnánk mondani. Igaz, a klasszikus változat egy picit időigényes, vagy inkább pepecselős, meg ugye az sem mindegy, hogy vajjal, margarinnal vagy a jól bevált házi zsírral készítjük-e, de pont a beleölt időtől és energiától lesz olyan pazar sütemény.
A bevált formától most egy eltérő, modellfrissített változatot mutatunk, ami átmenet az almás pite és a francia tarte tatin között. A belevalók mindkettőnél nagyjából azonosak, csupán a „csomagolás” izgalmasabb, no meg persze az elkészítési idő rövidebb.
Az almák közül 4 szebbet válasszunk ki, tegyük félre a süti díszítéséhez. A többit mossuk meg és hámozzuk meg a héjukat. Csumázzuk ki és reszeljük le őket.
A lereszelt almát keverjük össze a teáskanál citromlével, a 10 dkg cukorral és az 1 teáskanál fahéjjal. 5 percig pihentessük, majd keverjük hozzá a 2 evőkanál diót, a tojást, amit előtte már felvertünk, és az 5 dkg mazsolát.
A vajas tésztát nyújtsuk ki akkorára, hogy beleférjen egy kerek tortaformába úgy, hogy a pereméig felérjen a tészta. A formát vajazzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a tésztát.
Halmozzuk rá a tésztára az almás tölteléket, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25 perc alatt süssük meg.
Amíg sül a süti, az elején félretett almákat mossuk meg, csumázzuk ki, majd vágjuk vékony, hosszanti szeletekre.
Ha megsült a süti, a sütőből kivéve, körkörösen, mint a dominóban, tegyük sréhen egymásra az almaszeleteket, a töltelék tetejére halmozva.
Csepegtessünk rá citromlevet ízlés szerint, szórjuk meg egy kevés cukorral, a szélét pedig körben szórjuk meg fahéjas cukorral. Ezt 1 evőkanál cukorból és 1 kávéskanál fahéjból tudjuk kikeverni.
Tegyük vissza a sütit a sütőbe, de csupán pár perc erejéig, amíg a sütire szórt cukor enyhén karamellizálódik. Vigyázzunk, hogy nehogy megégjen!
Ha szép színt kaptak az almaszeletek, vegyük ki a tortát a sütőből, várjuk meg, amíg kihűl, majd szeleteljük fel ezt a látványos sütikölteményt.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu