Krémes rizottó sütőtökkel: tartalmas egytálétel a hűvösebb napokra
A sütőtök már önmagában is lenyűgözően tartalmas étek, krémes rizottóba főzve pedig egyenesen verhetetlen. Ez a páros a hűvös, szürke napok elmaradhatatlan kelléke.
Ha szereted a ratatouille-t, és a rizottót sem veted meg, imádni fogod ezt a különleges receptet. A krémes rizottóban ugyanis a francia lecsó ízei dominálnak, mint a hagyma, paradicsom, paprika, cukkini, padlizsán.
A ratatouille hozzávalói mellől természetesen a rizottó kötelező elemei sem hiányozhatnak, mint a parmezán vagy a fehérbor, ezektől lesz igazán karakteres az étel. Fontos, hogy rizottórizzsel dolgozz, azzal lesz krémes az állaga, sima hosszú szemű rizsből neki se állj.
Igaz, a rizottókészítéshez kell egy kis türelem, de ha bevállalod, hogy apránként adagolod az alaplevet, és néha megkevered az ételt, egészen fantasztikus, éttermi szintű fogás születik.
Készítsük elő a zöldségeket: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A padlizsánt mossuk meg, vágjuk kockákra, a cukkinit hosszában félbe, majd szeletekre. A paprikát mossuk meg, kockázzuk össze. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze.
Öntsünk 1-2 ek. olajat egy nagy, széles serpenyőbe, majd dobjuk rá a zöldségeket (kivéve a fokhagymát). Alacsony lángon, időközönként megkeverve dinszteljük őket, míg megpuhulnak és a kiengedett folyadék elpárolog alóluk. (Kb. fél óra.) Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig pirítsuk, majd kapcsoljuk le a lángot.
Közben álljunk neki a rizottónak: egy másik serpenyőbe öntsünk 1 ek. olajat, majd dobjuk rá a rizottórizst, pirítsuk 1 percig.
Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a fehérbort, majd addig főzzük így, míg a bor elpárolog. Ekkor szórjuk rá az oregánót, majd kezdjük el hozzáaadni az alaplét, mindig 1 merőkanálnyit. Mikor magába szívta, akkor adjuk hozzá a következőt, és ezt addig ismételjük, míg a rizs teljesen meg nem puhul.
Ekkor keverjük bele a parmezánt, a tejfölt, a pesztót, a sült zöldségeket, sózzuk, borsozzuk.
Rögtön kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu